ODLUKE

Donji dom ruskog parlamenta: Pomilovanje osuđenima za zločine

Zakon predviđa voju obavezu zatvorenika i osumnjičenih za zločine kako bi se borili u ratu u Ukrajini

Vojne snage. Printscreen

Z. K.

21.6.2023

Državna duma, Donji dom ruskog parlamenta, odobrila je prijedlog zakona kojim će se dati pomilovanja osuđenima za zločine koji se dobrovoljno pridruže ruskim snagama koje se bore u Ukrajini.

Prvi put

Prijedlog će zatim proći kroz jedan krug glasanja u Vijeću Federacije u gornjem domu Rusije, nakon čega se očekuje da će ga ruski predsjednik Vladimir Putin potpisati.

Zakon predviđa vojnu obavezu zatvorenika i osumnjičenih za zločine kako bi se borili u ratu u Ukrajini, što je praksa koju su prvi put usvojile plaćeničke snage Wagnera prošle godine prije nego što je rusko Ministarstvo odbrane preuzelo vojnu obavezu u zatvoru početkom 2023. godine, objavio je u utorak Moscow Times.

Državna duma je u saopćenju u utorak navela da se amnestije za borbe na linijama fronta u Ukrajini ne odnose na sve kriminalce u ruskim zatvorima te da ne važe za djela terora, seksualne prijestupe, špijunažu i izdaju.

Krivični postupak

- Za osumnjičene kriminalce koji pristanu da uzmu oružje, vlasti mogu obustaviti krivični postupak ako im prijeti kazna do pet godina zatvora za zločine s predumišljajem ili do 10 godina za djela iz nehata. U zakonu se navodi da zločini počinjeni nakon što zakon stupi na snagu neće biti izbrisani - piše Moscow Times.

Čak i prije usvajanja zakona, Jevgeniju Prigožinu, milioneru, vlasniku plaćeničke snage Wagner grupe, bilo je dozvoljeno da vojno obaveže osuđenike za zločine kao plaćenike, obećavajući im pomilovanje ako se budu šest mjeseci borili u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.