PRONAĐEN BAR

Misli ruskih vojnika: "Ne računa se kao ratni zločin ako ste se zabavili"

Za vrijeme njihovog stacionara, kafić je preimenovan u "Bar 100", što je ruska šifra za municiju

Ispisane škrabotine vojnika Rusije. NYT

A. O. / NYT

19.6.2023

Čišćenje ruskih obroka, razbijenog stakla i razbijenog namještaja bio je zastrašujući zadatak, a u četiri i po mjeseca koliko su ruske snage okupirale jedno selo u istočnoj Ukrajini, vojnici su koristili lokalni bar kao malu predstražu, potpuno ga uništivši, piše New York Times.

Kako navode, u stražnjoj prostoriji bara nalazi se sav užas pomahnitalih umova ljudi koji su činili okosnicu ruske vojske, a vojnici su svaki zid pretvorili u rukom ispisanu oglasnu ploču fraza, rima i psovki.

„Ratni zločin se ne računa ako ste se pritom zabavili", stoji u jednom redu ispod kojeg je nacrtan smajli. Do toga stoji "pjesmica" - "S osmijehom sretnim palit ću tuđa sela!"

Dehumaniziranje Ukrajinaca

Jedva čitljive škrabotine bile su fokusirane na dehumaniziranje Ukrajinaca što i u praksi potvrđuje teoriju da Kremlj želi iskorijeniti Ukrajinu i njenu kulturu kao dio svoje invazije.

- Iza nas gori kuća, neka gori, jedna više, jedna manje.. - stoji, između svih ostalih grozota, na zidu tog kafića.

Vojnici koji su prostoriju pretvorili u svojevrsnu okrutnu oglasnu ploču bili su iz 2. gardijske motostreljačke divizije.

Poznata je to jedinica u ruskoj vojsci. Ukrajinske trupe istisnule su ih iz pregrađa Kijeva, nakon početka invazije u februaru 2022. godine. Sada su na istoku, u blizini grada Kremina, rekli su vojni analitičari, spremajući se za potencijalni udar u sklopu dugo očekivane protuofenzive Ukrajine.

Ruska šifra

Za vrijeme njihovog stacionara, kafić je preimenovan u "Bar 100", što je ruska šifra za municiju.

Lobanja i prekrižene kosti te izraz "Vodite rat, a ne mir" također su ispisani na vanjskim zidovima kafića. Tamo piše i "Potreban nam je svijet, po mogućnosti sav“.

Zauzeti predstražu u ratu u stranoj zemlji, posebno kao dio napadačke vojske, uznemirujuće je, izolirano iskustvo. Život vojnika često se svodi na dosadu i trenutke čistog terora, zaključuje ugledni američki list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.