UDAR SNAŽNE OLUJE

Južna Koreja: Tajfun prekida toplotni val i veliko okupljanje izviđača

Planirano je da se izviđački događaji završe do naredne subote

Južna Koreja očekuje snažnu oluju. NASA

Anadolija

7.8.2023

U jeku velikog toplotnog vala Južna Koreja očekuje udar snažne oluje, zbog čega je najavljeno i ranije okončanje međunarodnog skupa mladih izviđača u toj zemlji.

Svjetska organizacija izviđačkog pokreta saopćila je da će ranije od planiranog okončati manifestaciju u Južnoj Koreji, a takva odluka uslijedila je nakon što je južnokorejska vlada saopćila da se toj zemlji približava tajfun Khanun.

Izviđački događaji

Oko 43.000 izviđača iz 158 zemalja kampuje od početka augusta u Saemangeumu, duž jugozapadnog obalnog područja Južne Koreje.

Planirano je da se izviđački događaji završe do naredne subote, ali su organizatori kazali da će zbog tajfuna planirati rani odlazak za sve učesnike.

- Hitno pozivamo vladu da ubrza plan za odlazak i obezbijedi sve potrebne resurse i podršku učesnicima tokom njihovog boravka i do povratka u njihove matične zemlje - navodi se u saopćenju.

Tajfun dolazi u četvrtak

Agencija Yonhap sa sjedištem u Seulu, javlja da će odlazak izviđača početi već sutra.

Očekuje se da će tajfun Khanun u četvrtak stići na kopno duž jugoistočne obale Južne Koreje, donoseći obilne kiše i jak vjetar na cijelom poluostrvu.

Proteklih dana je na desetine izviđača hospitalizirano zbog toplotnog vala u Južnoj Koreji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.