POTVRDILA MORNARICA

Više od 3.000 američkih mornara i marinaca stiglo do Crvenog mora nakon napetosti sa Iranom

Američka vojska kaže da je Iran ili zaplijenio ili pokušao preuzeti kontrolu nad gotovo 20 brodova

Raspoređivanje pridonosi rastućem američkom vojnom nagomilavanju na napetim plovnim putevima. AP

FENA

7.8.2023

Više od 3.000 američkih vojnih lica stiglo je na dva ratna broda u Crvenom moru, u sklopu pojačanog odgovora Washingtona nakon što je Iran zaplijenio tankere, saopćila je u ponedjeljak američka mornarica.

Raspoređivanje pridonosi rastućem američkom vojnom nagomilavanju na napetim plovnim putevima u Zaljevu koji su ključni za globalnu trgovinu naftom, što je navelo Teheran da u ponedjeljak optuži SAD za raspirivanje regionalne nestabilnosti, navodi AFP.

Američka vojska kaže da je Iran ili zaplijenio ili pokušao preuzeti kontrolu nad gotovo 20 brodova pod međunarodnom zastavom u regiji u posljednje dvije godine.

Američki mornari i marinci stigli su na Crveno more u nedjelju nakon što su prošli kroz Sueski kanal u unaprijed najavljenom rasporedu, objavila je Peta flota američke mornarice.

Stigli su ratnim brodovima USS Bataan i USS Carter Hall, pružajući "veću fleksibilnost i pomorsku sposobnost" Petoj floti, dodaje se u saopćenju zapovjedništva sa sjedištem u Bahreinu.

Raspoređivanje doprinosi naporima "da se odvrate destabilizirajuće aktivnosti i deeskaliraju regionalne napetosti uzrokovane uznemiravanjem i zapljenom trgovačkih brodova od strane Irana", rekao je za AFP glasnogovornik Pete flote, komandant Tim Hawkins.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.