BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Trampovi advokati zatražili suđenje u aprilu 2026. godine

Taj bi zatraženi datum suđenja bio nakon američkih izbora u novembru 2024., na kojima je Tramp glavni kandidat za republikansku nominaciju

Donald Tramp. Twitter

H. J. I.

18.8.2023

Advokati Donalda Trampa (Trump) zatražili su jučer od federalnog sudije u Vašingtonu da zakaže suđenje bivšem predsjedniku za april 2026., na temelju optužbi da je navodno pokušao poništiti svoj poraz na saveznim izborima 2020. od demokrata Džoa Bajdena (Joe Biden).

Taj bi zatraženi datum suđenja bio nakon američkih izbora u novembru 2024., na kojima je Tramp glavni kandidat za republikansku nominaciju. 

- Javni interes leži u pravdi i poštenom suđenju, a ne u žurbi s presudom - napisali su jučer Trampovi advokati. Američki posebni tužitelj Džek Smit (Jack Smith), čiji ured vodi postupak protiv Trampa u slučaju saveznih izbora 2020., prošlog je četvrtka zatražio od američke okružne sutkinje Tanje Čutkan (Tanya Chutkan) da zakaže početak suđenja za 2. januar 2024.

Taj datum je dvije sedmice prije prvih glasovanja na republikanskim predsjedničkim predizborima 2024. Smitov glasnogovornik jučer je odbio komentirati, osim ranijeg podneska sudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.