PODACI EUROSTATA

Sve više bankrota u Evropi: Broj u drugom tromjesečju najveći od 2015. godine

Najveći rast broja kompanija koje su bankrotirale u drugom kvartalu zabilježen je u Mađarskoj, Letoniji i Estoniji

Sve više bankrota u Evropi. Twitter

H. J. I.

18.8.2023

Broj preduzeća pod stečajem u zemljama Evropske unije raste već šesto tromjesečje zaredom, a u drugom kvartalu ove godine proglašeno je najviše bankrota od početka prikupljanja podataka 2015. godine, objavila je evropska agencija za statistiku.

Najveći broj bankrota u Mađarskoj

Eurostat je saopštio da je na nivou EU u drugom tromjesečju 8,4 posto više preduzeća proglasilo stečaj u poređenju sa prvim tromesečjem.

Najveći rast broja kompanija koje su bankrotirale u drugom kvartalu zabilježen je u Mađarskoj (40,8 posto), Letoniji (24,8 posto) i Estoniji (24,6 posto).

S druge strane, najveće smanjenje broja preduzeća pod stečajem imali su Kipar (48,5 posto manje), Hrvatska (23,6 posto) i Danska (15,9 posto).

U svim sektorima ekonomije zabilježen je veći broj stečajeva, pri čemu je najveći rast bio u sektorima smještaja i ugostiteljstva (23,9 posto), transporta i skladištenja (15,2 posto) i obrazovanja, zdravstva i društvenih aktivnosti (10,1 posto).

Poređenje sa 2019. godinom

U poređenju sa prepandemijskim četvrtim kvartalom 2019, broj bankrota je u drugom tromjesečju 2023. bio veći u većini sektora, a najveći rast je također registrovan u sektorima smještaja i ugostiteljstva (82,5 posto) i transporta i skladištenja (56,7 posto).

Manji broj preduzeća je otišao u stečaj u odnosu na posljednja tri mjeseca 2019. samo u dva sektora – industriji (11,5 posto manje) i građevinarstvu (2,7 posto).

Broj novootvorenih preduzeća u drugom tromjesečju blago je opao za 0,6 posto u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, kada je zabilježen rast od 2 posto.

U Poljskoj, Bugarskoj i Danskoj najviše se smanjila registracija novih preduzeća, a najveći rast je zabilježen u Irskoj, Slovačkoj i Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.