PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski potvrdio: Ukrajina je spremna za pregovore o pristupanju EU

Dodao je da Ukrajina pregovara sa svim članicama NATO, koje je pozvao da podrže ulazak Švedske u NATO

Twitter

D. H.

19.8.2023

Ukrajina je spremna da već ove godine počne pregovore o pristupanju EU, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je na konferenciji za novinare poslije sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Štokholmu istakao da je članstvo Ukrajine u EU jedan je od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbjednosti cijele Evrope.

Evropski dom

- Razgovarali smo i o evropskim odnosima i mogućnostima jačanja našeg zajedničkog evropskog doma. Posebno smatramo da je jedan od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbjednosti cijele Evrope punopravno članstvo Ukrajine u EU, puno pristupanje Ukrajine Evropsku uniju. Već ove godine bit ćemo spremni da počnemo pregovore o pristupanju Ukrajine i važno je da nas Švedska dosljedno, suštinski podržava na putu ka EU -  rekao je ukrajinski predsednik, prenosi Ukrinform.

On je naglasio da su jedno od strateških pitanja i bezbjednosne garancije za Ukrajinu na putu ka NATO.

- Švedska je podržala deklaraciju G7 o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu. Zahvalni smo na tome. A danas će naši timovi razgovarati o radu na relevantnom ukrajinsko-švedskom bilateralnom sporazumu - rekao je Zelenski.

On je dodao da je uvjeren da će Ukrajina i Švedska biti dio Alijanse i da će biti garancija bezbjednosti, posebno u regionu Baltičkog, Crnog i Azovskog mora.

Dodao je da Ukrajina pregovara sa svim članicama NATO, koje je pozvao da podrže ulazak Švedske u NATO.

Konkretno, naveo je Zelenski, u pregovorima sa Turskom, dati su relevantni argumenti u korist prijema Švedske u NATO.

- Ovaj rad na podršci Švedskoj u pridruživanju NATO-u nastaviće se i ubuduće - istakao je Zelenski.

Velika pomoć

On je takođe saopštio da 13. paket vojne pomoći Švedske Ukrajini uključuje municiju za sisteme protuvazdušne odbrane, borbena vozila, rezervne dijelove i opremu za uklanjanje mina.

Ukrajinski lider je istakao značaj učešća Švedske, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima u globalnim naporima da se povrati puno dejstvo međunarodnog prava, koje, kako je naveo, Rusija pokušava da uništi.

Od početka rata, Švedska je Ukrajini obezbijedila 2,2 milijarde eura pomoći i nastavit će da je podržava u borbi za slobodu i teritorijalni integritet, što je trenutno najvažniji zadatak švedske vlade u oblasti međunarodne politike, poručio je na zajedničkoj konferenciji za novinare švedski premijer Ulf Kristerson.

- Od februara prošle godine, Švedska je Ukrajini obezbijedila 2,2 milijarde eura pomoći i nastavit ćemo da pružamo političku, vojnu, humanitarnu i finansijsku podršku u dijalogu sa vama i našim zajedničkim partnerima, kako bismo bili sigurni da su potrebe Ukrajine zadovoljene onoliko koliko je potrebno - rekao je Kristerson poslije sastanka sa Zelenskim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.