ZELENSKI POTVRDIO

"Samit mira" na jesen u Ukrajini

Samit bi se zasnivao na planu od 10 tačaka koji je Zelenski ranije objavio

Zelenski: Radimo na tome da samit bude održan. Twitter

Z. K. / Reuters

2.8.2023

„Samit mira“ mogao da bude održan ove jeseni u Ukrajini. Ovo je kazao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski te dodao da su ovosedmični razgovori u Saudijskoj Arabiji odskočna daska ka tom cilju.

Široka podrška

- Radimo na tome da samit bude održan ove jeseni. Jesen stiže vrlo brzo, ali ima još vremena za pripremu samita na kojem će učestvovati većina zemalja svijeta - poručio je Zelenski, prenosi Reuters.

Agencija navodi da predsjednik Ukrajine i njegov tim rade sa saveznicima na prikupljanje široke podrške za mirovni samit koji, kako navodi Reuters, ima za cilj obustavljanje ruske agresije koja je počela u februaru 2022. godine.

Samit bi se zasnivao na planu od 10 tačaka koji je Zelenski ranije objavio, a koji podrazumijeva potpunu obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine i potpuno povlačenje ruskih trupa, zaštitu prehrambene i energetske bezbjednosti, nuklearnu sigurnost, kao i oslobađanje svih zatvorenika.

40 zemalja

U saudijskom gradu Džedi 5. i 6. avgusta bit će održan samit o Ukrajini na kojem će biti predstavnici skoro 40 zemalja, ali ne i Rusija, koja nije dobila poziv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.