NESMOTREN IZBOR RIJEČI

Papa Franjo na udaru kritika: Pozvao mlade Ruse da ne zaborave na ličnost koju je Putin koristio da pravda invaziju na Ukrajinu

Papa je spornu izjavu dao u petak u video obraćanju katoličkoj omladini okupljenoj u Sankt Petersburgu

Papa Franjo: Na udaru kritika. AP Photo/Andrew Medichini

N. H.

28.8.2023

Papa Franjo našao se na meti kritika jer je pozvao mlade Ruse da ne zaborave da su nasljednici careva poput Petra Velikog, istog onog na kojeg se pozivao i Vladimir Putin kada je pravdao invaziju na Ukrajinu. 

Papa je spornu izjavu dao u petak u video obraćanju katoličkoj omladini okupljenoj u Sankt Petersburgu.

Sporni govor

Prvo je pročitao pripremljen govor na španskom jeziku, a zatim se prebacio na italijanski. 

 - Ne zaboravite svoju baštinu. Vi ste nasljednici velike Rusije: velike Rusije careva, kraljeva, velike Rusije Petra Velikog, Katarine II, velikog Ruskog carstva, velike kulture, humanizma. Vi ste nasljednici velike majke Rusije. Nastavite tim putem! - rekao je. 

Vatikan objavio tekst

Vatikan je u subotu objavio tekst, ali je izostavio improvizirani odlomak. Video su prenijele vjerske internetske stranice. 

- Slušajući kako rimski papa, u ovome složenom historijskom trenutku, uzdiže Katarinu II. … to je za brojne katolike pomalo čudno - piše u uredničkom osvrtu talijanski Il Sismografo, portal specijaliziran za katoličke teme.

Ukrajinci nisu komentarisali

Carica poznata kao Katarina Velika koja je vladala od 1729. do 1796. pripojila je Krim 1783. 

Također, navodi se da je Katarina štitila isusovce na ruskom teritoriju, nakon što ih je papa Klement XIV. godine 1773. želio ugasiti u ostatku svijeta. 

Putin je prošle godine odao počast caru Petru Velikom, drugoj historijskoj osobi koju je spomenuo Franjo, povlačeći paralelu između sebe i ruskog cara u onome što vidi kao povijesni zadatak spajanja ruskih zemalja.

Ukrajinska vlada nije komentarisala Papine izjave. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.