PREDSJEDNIK SAD

Bajden odobrio slanje oružja Tajvanu

Obavijest, u koju je Reuters imao uvid u srijedu, obavještava kongresne odbore o namjeri State Departmenta da izdvoji do 80 miliona dolara

Džo Bajden. Twitter

H. J. I.

31.8.2023

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) odobrila je vojni transfer na Tajvan u okviru Programa finansiranja stranih oružanih snaga (Foreign Military Financing - FMF), koji se inače koristi za suverene države, navodi se u obavijesti poslanoj Kongresu.

Obavijest, u koju je Reuters imao uvid u srijedu, obavještava kongresne odbore o namjeri State Departmenta da izdvoji do 80 miliona dolara FMF sredstava za podršku Tajvanu.

"Jačaje borbenih sposobnost"

Tajvansko ministarstvo odbrane izrazilo je zahvalnost, ali je reklo da nema komentara o detaljima pomoći, ističući da su Sjedinjene Države već pomogle u jačanju borbenih sposobnosti otoka prema postojećim politikama i zakonima.

Republikanski zastupnik Majkl Mekol (Michael McCaul), predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je da mu je drago što administracija "konačno" pruža FMF Tajvanu.

- Ovo oružje ne samo da će pomoći Tajvanu i zaštititi druge demokratije u regiji, nego će također ojačati američki položaj odvraćanja i osigurati našu nacionalnu sigurnost od sve agresivnije Kineske komunističke partije - rekao je Mekol u izjavi.

Kina se više puta žalila zbog vojne pomoći Tajvanu

Dužnosnik State Departmenta potvrdio je obavijest Kongresu i rekao da odluka da se Tajvanu pruži pomoć FMF-a ne odražava nikakvu promjenu u politici SAD.

Kina se više puta žalila Sjedinjenim Državama zbog vojne pomoći Tajvanu, a njeno Ministarstvo odbrane reklo je da američka vojska mora zaustaviti sve oblike "vojnog dosluha" s Tajvanom. Sjedinjene Države, najvažniji dobavljač oružja za Tajvan, prošli su mjesec najavile paket pomoći u oružju vrijedan do 345 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.