BIJELA KUĆA

Vašington upozorava Sjevernu Koreju da ne snabdijeva Rusiju oružjem

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u julu je posjetio Pjongjang, kako bi prisustvovao izložbama oružja

Kim Jong Un. Agencia Central de Noticias de Corea/Korea News Service vía AP

FENA

6.9.2023

Pružanje oružja Rusiji "neće se dobro odraziti na Sjevernu Koreju i ona će platiti cijenu za to u međunarodnoj zajednici”, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Sulivan (Jake Sullivan) novinarima u Bijeloj kući.

Kremlj je u utorak saopćio da "nema ništa za reći" o izjavama američkih zvaničnika da Kim planira otputovati u Rusiju ovog mjeseca, kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom i razgovarao o isporukama oružja Moskvi.

Kim očekuje nastavak razgovora o oružju, uključujući na nivou lidera, a "možda čak i licem u lice", tvrdi Sullivan.

- Nastavili smo da gušimo rusku vojnu industrijsku bazu, a Moskva sada traži bilo koji izvor koji može pronaći za robu kao što je municija - izjavio je Sullivan.

- Nastavit ćemo pozivati Sjevernu Koreju da se pridržava svojih javnih obaveza da neće isporučivati oružje Rusiji koje će na kraju ubijati Ukrajince - dodao je.

Kim planira put u Rusiju?

U ponedjeljak je portparolka Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD Andriana Vatson (Adrienne Watson) kazala da bi Kim i Putin mogli planirati da se sastanu, a "New York Times" je citirao neimenovane američke i savezničke zvaničnike da Kim planira otputovati u Rusiju već iduće sedmice, kako bi se sastao s Putinom.

Upitan da li može da potvrdi razgovore, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao:

- Ne, ne mogu. Nema se šta reći.

To putovanje bila bi Kimova prva posjeta inozemstvu u više od četiri godine i prva od pandemije koronavirusa.

Pjongjang negira

Zvaničnik Ministarstva odbrane Sjeverne Koreje u novembru je kazao da Pjongjang "nikada nije imao poslove s oružjem s Rusijom i da ne planira da to čini u budućnosti".

Moskva i Pjongjang su obećali da će pojačati saradnju na vojnom polju.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je u julu posjetio Pjongjang kako bi prisustvovao izložbama oružja koje je uključivalo sjevernokorejske zabranjene balističke rakete, kazao je u ponedeljak da dvije zemlje razgovaraju o mogućnosti zajedničkih vojnih vježbi, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.