U NJU DELHIJU

Lideri G20 započinju dvodnevni samit u sjeni podjela oko Ukrajine

Pregovarači nisu bili u stanju da riješe nesuglasice oko formulacije o ratu u Ukrajini

Počinje samit G20 u Indiji. Reuters

N. Aj.

9.9.2023

Lideri 20 najmoćnijih država svijeta započinju godišnji samit danas u glavnom gradu Indije Nju Delhiju, duboko podijeljeni oko rata u Ukrajini, ali u širokom slaganju o pitanjima kao što su kriptovalute i reforme u multilateralnim razvojnim bankama.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i drugi lideri Grupe 20 nacija okupit će se na dvodnevnom samitu u novom kongresnom centru u obliku školjke vrijednom 300 miliona dolara pod nazivom "Bharat Mandapam".

Nema majmuna

Preduzeća, prodavnice, kancelarije i škole zatvoreni su u Delhiju, gradu od 20 miliona stanovnika, a saobraćaj je ograničen kao dio sigurnosnih mjera kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje najmoćnijeg skupa. Slamovi su srušeni, a majmuni i psi lutalice uklonjeni sa ulica.

Prema nacrtu deklaracije sa samita koju je Reuters imao na uvid, pregovarači nisu bili u stanju da riješe nesuglasice oko formulacije o ratu u Ukrajini, prepuštajući liderima da postignu kompromis ako je moguće.

Nacrt od 38 stranica koji je proslijeđen članovima ostavio je prazan paragraf "geopolitička situacija", dok je usaglašeno oko 75 ostalih paragrafa.

Bajden će se zalagati za viši nivo klimatskih mjera od strane velikih zemalja na samitu, rekao je zvaničnik Bijele kuće, jer raste zabrinutost zbog nedostatka konsenzusa o smanjenju emisija.

Pridobiti Rusiju

Šerpe G20, ili pregovarači zemalja, danima se bore da se dogovore oko jezika zbog razlika oko rata, nadajući se da će pridobiti Rusiju da proizvede ono što se zove Deklaracija lidera.

Rusiju na sastanku predstavlja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da će blokirati konačnu deklaraciju osim ako ne odražava stav Moskve o Ukrajini i drugim krizama.

Jedan izvor je rekao Reutersu da zajednička deklaracija može, ali i ne mora, biti jednoglasan dogovor. Može imati različite paragrafe u kojima se iznose stavovi različitih zemalja. Ili može zabilježiti slaganje i neslaganje u jednom pasusu.

- Možemo zataškati razlike i dati opštu izjavu u kojoj kažemo da treba da imamo mir i harmoniju širom svijeta tako da se svi slažu - rekao je drugi izvor.

Bez deklaracije

Prema još jednom visokom izvoru u jednoj od zemalja G20, paragraf o ratu protiv Ukrajine dogovorile su zapadne zemlje i poslale ga Rusiji na svoje mišljenje.

Zvaničnik je rekao da Rusija ima opciju da prihvati stavove zapadnih zemalja i da svoje neslaganje kao dio izjave. U nedostatku sporazuma, Indija će morati da izda izjavu predsjedavajućeg, što bi značilo da G20 po prvi put u 20 godina samita neće imati deklaraciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.