PREVARA

Izvršni direktor propale turske kripto berze "Thodex" osuđen na 11.196 godina zatvora

Nakon što je Interpol za njim raspisao crvenu potjernicu, uhapšen je u Albaniji prošle godine

Faruk Fatih Ozer osuđen je u četvrtak. NTV

Z. K.

9.9.2023

Izvršni direktor propale turske kripto berze Thodex Faruk Fatih Ozer osuđen je u četvrtak na 11.196 godina, 10 mjeseci i 15 dana zatvora. Thodex je bila jedna od najvećih turskih kripto berzi prije nego što je iznenada prestala s radom u aprilu 2021., a Ozer je tada nestao.

Nestao novac

Više od 400.000 članova tada je ostalo bez pristupa svom novcu, ukupno 2 milijarde dolara u kriptovalutama. Ozer je bio osumnjičen da je pobjegao iz Turske, a nakon što je Interpol za njim raspisao crvenu potjernicu, uhapšen je u Albaniji prošle godine.

U presudi se navodi da je Ozer od početka djelovao s namjerom prevare i da je Thodex kriminalna organizacija. Kolaps Thodexa izazvao je velike probleme širom Turske, gdje se kriptovaluta naširoko koristila za zaštitu ušteđevine od vrtoglave inflacije i naglog pada vrijednosti lire.

Razne optužbe

Izričući presudu sud u Istanbulu osudio je Ozera po raznim optužbama uključujući prevaru, vođenje kriminalne organizacije i pranje novca. Njegovo dvoje braće i sestara također su dobili zatvorske kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.