NA SAMITU G20

Pozdrav Bin Salmana i Bajdena ponovo pod lupom

Priča o predsjedniku SAD-a i prijestolonasljedniku Saudijske Arabije traje još od jula 2022. godine

Pozdrav Bin Salmana i Bajdena. Twitter

N. H.

9.9.2023

U Indiji se održava samit zemalja članica G20, a prvog dana susreta pažnju je privukao sastanak predsednika SAD-a Džoa Bajdena (Joe Biden) i prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana.

Priča o susretima Bin Salmana i Bajdena traje još od jula 2022. godine kada je njihovo rukovanje izazvalo reakcije javnosti, zbog načina na koji je to izveo predsjednik Bin Salman.

On je, naime, rukovao stisnutom šakom, a to je prema mnogima bilo ocijenjeno kao previše prijateljski, s obzirom na to da se za Bin Salmana tvrdilo kako je umiješan u ubistvo novinara Džamala Kašogdžija (Jamal Khashoggi) 2018. godine.

Na pitanje novinara da li može biti siguran da se ubistvo poput tog neće ponoviti, Bajden je ironično odgovorio. 

- Kakvo glupo pitanje. Kako mogu biti siguran u bilo šta – rekao je tada Bajden.

Zbog cijele priče i njihovog rukovanja iz 2022. godine, susret Bajdena i Bin Salmana je bio pod lupom, ali su se ovaj put pozdravili uz posredovanje premijera Indije Narednre Modija.

Na samitu u Delhiju, Bajden i Bin Silman su sjedili upravo pored indijskog premijera i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lejen (Leyen).

- Cilj nam je da uvedemo novu eru povezanosti sa željeznicom kao i lukama koje povezuju Evropu, Bliski istok i Aziju. Sjedinjene Američke Države naglašavaju našu nepokolebljivu posvećenost traženju transformativnih regionalnih investicija i radu na izgradnji koridora zajedno s našim partnerima - poručili su iz Bijele kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.