BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Buš o Prigožinu: Jednom mi je služio hranu, preživio sam

Jedino što znam jest da sam preživio, rekao je Buš

Slikano tokom jedne večere. Kremlin.ru

H. J. I.

11.9.2023

Bivši predsjednik SAD Džordž Buš (George Bush) otkrio je da mu jednom u St. Peterburgu večeru poslužio Jevgenij Prigožin, vođa Wagnera koji je poginuo u misterioznoj avionskoj nesreći prošlog mjeseca. 

Govoreći putem videolinka na konferenciji Yalta European Strategy (YES) u Kijevu ovog vikenda, Buš je upitan o nedavnoj smrti Prigožina.

Prigožin Bušu služio hranu

- Ono što me šokiralo jest da sam neki dan vidio sliku sa samita G8 u Sankt Peterburgu na kojoj je Prigožin bio tip koji mi je posluživao hranu - rekao je bviši američki predsjednik i dodao:

- Bio je kuhar. Jedino što znam jest da sam preživio.

Riječ je o slikama sa sastanka 2006. na kojima se vidi Prigožin u pozadini, prenosi "Kyiv Post" koji dodaje da to nije njihov prvi susret. Prigožin je također i na fotografijama iz 2022. godine.

Vrijeme je da se zaustavi Putin

Prije nego što je postao poznat u cijelom svijetu kao šef jedne od najozloglašenijih svjetskih plaćeničkih grupa, Prigožin se bavio prehrambenim biznisom i često je pružao ketering za događaje koje je vodio ruski predsjednik Vladimir Putin. Zbog toga je i dobio naziv “Putinov kuhar”.

Buš je na konferenciji također poručio da invazija Ukrajine nije posljednji korak za Putina. 

- On želi veliko carstvo i sada je vrijeme da ga se zaustavi. Mislim da je danas moćniji nego što je bio kad sam ja bio predsjednik. On se ne plaši koristiti moć da bi utjecao na svoju budućnost, no zagrizao je malo veći komad nego što može prožvakati - dodao je Buš

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.