PORUKA ENTONIJA BLINKENA

Godišnjica stravičnog terorističkog napada na SAD: Amerika će nastaviti braniti domovinu, narod i saveznike

Sjećanje na one koji su poginuli 11. septembra podsjeća nas zašto moramo nastaviti da se borimo protiv onih koji čine teroristička djela

Posljedice terorističkog napada. AP/Boudicon One

N. Aj.

11.9.2023

Amerika i  čitav svijet danas se prisjećaju i obilježavaju 22. godišnjicu od stravičnog terorističkog napada na SAD.

Tog 11. septembra 2001. godine teroristi su ubili gotovo 3.000, a ranili 6.000 osoba.

- 11. septembra 2001. teroristi su ubili gotovo 3.000 ljudi i ranili više od 6.000 drugih u najgorem napadu na domovinu u historiji naše nacije. Danas odajemo počast njihovim uspomenama i stojimo uz porodice i prijatelje poginulih u Njujorku, Arlingtonu, virdžiniji i Šanksvileu, Pensilvanija - objavio je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony).

Naveo je da muškarci i žene američkog State Departmenta nikada neće zaboraviti taj tragični dan, mnoge izgubljene živote i one koji su prvi reagirali u opasnost da ih spasu.

- Sjećamo se i naših kolega koji su ubijeni na današnji dan 2012. godine u Bengaziju u Libiji. Njihova hrabrost i žrtva nastavljaju biti inspiracija za ovaj odjel i našu naciju.

Sjećanje na one koji su poginuli 11. septembra podsjeća nas zašto moramo nastaviti da se borimo protiv onih koji čine teroristička djela. U godinama nakon toga, stali smo rame uz rame s partnerima iz cijelog svijeta, kako bismo okončali pošast terorizma i osigurali da teroristi budu odgovorni za svoje zločine. Sjedinjene Države će nastaviti braniti našu domovinu, naš narod i naše saveznike - naveo je Blinken.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.