IRAN

Pokušaj atentata na oca Mahse Amini, koja je preminula u zatvoru

Pokušaj atentata na Emceda Aminija, oca Mahse Emini, na putu za mezarje Ajci, od strane nekoliko osoba povezanih s terorističkim organizacijama

Mahsa Amini. AP Photo/Markus Schreiber

Anadolija

17.9.2023

U Iranu je spriječen pokušaj atentata na Emceda Eminija, oca Mahse Emini, koja je u Iranu pritvorena zbog nepoštivanja zahtjeva nošenja marame te preminula u policijskom pritvoru.

Zamjenik guvernera pokrajine Kurdistan Mehdi Ramazani dao je izjavu povodom pokušaja ubistva, objavila je iranska novinska agencija IRNA.

- Pokušaj atentata na Emceda Aminija, oca Mahse Emini, na putu za mezarje Ajci, od strane nekoliko osoba povezanih s terorističkim organizacijama, spriječen je intervencijom snaga sigurnosti, a osobe su uhvaćene - poručio je on.

S druge strane, opozicioni izvori tvrde da je na godišnjicu smrti Mahse Amini njen otac priveden dok je izlazio iz kuće u gradu Sakkiz, u pokrajini Kurdistan.

Iranska službena agencija IRNA je u svojim vijestima na tu temu demantirala tvrdnju i objavila da su otac preminule Amini i njegova porodica u svojoj kući u gradu Sakiz te da on nije priveden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.