KARTUM

Izbio požar u poznatom neboderu u Sudanu

Neboder s 18 spratova smješten je u blizini rijeke Nil te je jedan od najprepoznatljivijih znamenitosti u glavnom gradu Sudana

Zapaljen poznati neboder. BBC

H. J. I.

18.9.2023

Tokom teških borbi između vojske i suparničkih snaga u Sudanu, izbio je požar u više zgrada. Na video snimkama koje su se jučer pojavile na društvenim mrežama vidi se kako gori poznati toranj naftne kompanije Greater Nile Petroleum u Kartumu. 

Neboder s 18 spratova smješten je u blizini rijeke Nil te je jedan od najprepoznatljivijih znamenitosti u glavnom gradu Sudana. Za sada nije poznato šta je tačno uzrokovalo požar u tornju s fasadom od stakla. Nema izvještaja o povrijeđenima ili smrtnim slučajevima, piše BBC.

Sukob u Sudanu izbio je sredinom aprila jer su višemjesečne napetosti između generala sudanske vojske Abdela Fataha Burhana i njegovog suparnika, generala Mohameda Hamdana Dagaloa koji zapovijeda paravojnim snagama RSF prešle u otvorenu borbu.

Sukobljene strane, koje su se posvađale oko planova za integraciju njihovih postrojbi pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice u sklopu tranzicije prema demokratiji, negiraju da su odgovorne za mnoge napade u kojima su stradali civili. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.