BORBA PROTIV POROKA

Belgijski grad Genk zatvara sve kladionice, navodeći rizik od siromaštva i mentalnih problema

Prije nekoliko godina u Genku je bilo deset kladionica, ali u decembru posljednja će biti zatvorena

Belgijski grad Genk zatvara sve kladionice. Fena

FENA

19.9.2023

Prije nekoliko godina u Genku je bilo deset kladionica. Ali u decembru će posljednja biti zatvorena, izvještava u utorak VRT NWS.

- Klađenje uzrokuje da ljudi padaju u siromaštvo i upadaju u velike dugove. I može uzrokovati psihološke i socijalne probleme - objasnio je gradonačelnik Wim Dries, prenosi belgijska novinska agencija Belga.

Genk ne izdaje više dozvole

Gradovi i općine u Flandriji moraju izdati vlastite dozvole za kockanje, a Genk je odlučio da je ne izdaje. Grad može zakonski odbiti saradnju na osnovu blizine objekata za mlade i vjerskih službi, što je slučaj u cijelom Genku, navodi Dries.

Kockanje je i dalje moguće na drugim mjestima, kao što su kiosci ili barovi. Grad će provoditi redovne kontrole na ovim mjestima. Kazina u Genku će također nastaviti postojati, jer im licence ističu tek za četiri do pet godina.

Strah od ilegalnog kockanja

Vlasnik Betcentra Sejdi Tekin (Seydi Tekin), koji je bio primoran da zatvori tri kladionice u Genku, strahuje da će se kockari pridružiti ilegalnom krugu. Kao razlog protiv odluke grada navodi i dostupnost kockanja na pametnim telefonima.

- Hoće li gradonačelnik svima da oduzme i mobilne telefone? - upitao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.