SUKOB NA ISTOKU

Baku predviđa amnestiju za karabaške borce: Moraju predati oružje

Ove sedmice Azerbejdžan je pokrenuo blitzkrieg u regiji i proglasio da je obnovio svoj suverenitet nad regijom nakon što su se vlasti Karabaha predale

Postignut dogovor o dolasku humanitarnog konvoja iz Armenije. AP

D. R.

22.9.2023

Vodstvo Nagorno-Karabaha objavilo je danas da je postignut dogovor o dolasku humanitarnog konvoja iz Armenije. 

Savjetnik predsjednika međunarodno nepriznate Republike Karabah David Babajan rekao je da je situacija u separatističkoj regiji teška, ljudi su gladni, nema struje i nedostaje goriva.

Hikmet Hajiyev, savjetnik azerbejdžanskog predsjednika, obećao je da će Baku osigurati da civili mogu sigurno putovati vlastitim automobilima cestom koja vodi iz planinskog područja u Armeniju.

Nastavljaju s otporom

Baku predviđa amnestiju za karabaške borce koji polože oružje. Međutim, neki su već rekli da će nastaviti s otporom.

Čak i kada su u pitanju bivši vojnici i borci, ako se mogu tako klasificirati, pa čak i za njih predviđamo amnestiju ili također aludiramo na amnestiju. Prava karabaških Armenaca bit će poštovana kao dio njihove integracije u Azerbejdžan", rekao je Hadžijev i dodao da su zatražili humanitarnu podršku kao i opskrbu naftom i benzinom.

Tri tereta humanitarne pomoći bit će isporučena u regiju.

Obnovio suverenitet nad regijom

- Trenutno vidimo da su neke pojedinačne vojne grupe i oficiri javno izjavili da neće pristati na naše uslove i da će nastaviti s otporom. Ali to ne vidimo kao najveći problem ni veliki sigurnosni problem. Naravno da će to uzrokovati određene probleme, ali ne u tako velikim razmjerima - dodao je Hadžijev.

Ove sedmice Azerbejdžan je pokrenuo blitzkrieg u regiji i proglasio da je obnovio svoj suverenitet nad regijom nakon što su se vlasti Karabaha predale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.