NAKON VOJNE OFANZIVE

Prema dogovoru s Azerbejdžanom: Separatisti u Nagorno-Karabahu danas će predati oružje

Moskva je potvrdila da su pobunjenici u petak predali prvo oružje i da se očekuje nastavak procesa tokom vikenda

Armenci danas trebaju predati oružje. AP

N. Aj.

23.9.2023

Separatisti Nagorno-Karabaha danas će najvjerovatnije položiti oružje prema sporazumu postignutom s vladom Azerbejdžana nakon munjevite vojne ofanzive ove sedmice.

Moskva je potvrdila da su pobunjenici u petak predali prvo oružje i da se očekuje nastavak procesa tokom vikenda, uz pomoć ruskih mirovnih snaga.

Njemačka je u međuvremenu pozvala na garantovanje prava stanovnika planinske regije, dok međunarodna zabrinutost raste zbog položaja tamošnjih civila

Nagorno-Karabah bio je u centru više od tri desetljeća sukoba između rivala Armenije i Azerbajdžana od raspada Sovjetskog Saveza. Oko 120.000 etničkih Armenaca živi u enklavi Južnog Kavkaza, koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali je uglavnom pod kontrolom etničkih Armenaca od 1994. godine.

Borbe su obilježene zlostavljanjima s obje strane i strahuje se od nove izbjegličke krize.

Govoreći tokom sastanka vlade u glavnom gradu Jerevanu u petak, armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da će Armenija pozdraviti etničke Armence koji žive u otcijepljenoj regiji, ali da će se masovno preseljenje dogoditi samo ako karabaškim Armencima postane nemoguće ostati tamo.

Ovosedmična munjevita ofanziva azerbejdžanskih snaga ostavila je desetine hiljada etničkih Armenaca bez struje i drugih osnovnih potrepština u spornoj enklavi. Skupine, uključujući Međunarodnu federaciju za ljudska prava (FIDH) i Action Against Hunger, izrazile su zabrinutost za položaj stanovništva u Karabahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.