VOJNI POLIGON

NASA-ina svemirska kapsula sutra se spušta u pustinju: Nosi uzorak ogromnog asteroida

Vremenska prognoza je povoljna i robotska letjelica OSIRIS-REx na putu je da otpusti kapsulu s uzorkom asteroida

Spustit će se padobranom na Zemlju. NASA

Z. K.

23.9.2023

NASA-ina svemirska kapsula koja donosi uzorak stjenovitog materijala uzetog s površine asteroida Bennu prije tri godine trebala bi se sutra spustiti padobranom na Zemlju u američkoj saveznoj državi Juta.

Sedmogodišnje putovanje

Vremenska prognoza je povoljna i robotska letjelica OSIRIS-REx na putu je da otpusti kapsulu s uzorkom asteroida za konačno spuštanje kako je bilo planirano, bez novih prilagodbi rute leta, rekli su dužnosnici američke svemirske agencije (NASA) jučer na brifingu za novinare.

Slijetanje kapsule očekuje se na vojnom testnom poligonu u Juti, zapadno od Solt Lejk Sitija u 16:55 sati po srednjoevropskom vremenu, oko 13 minuta nakon što uđe u atmosferu brzinom 35 puta većom od brzine zvuka, čime će završiti sedmogodišnje putovanje.

Bude li uspješna, misija OSIRIS-REx, zajednički projekt NASA-e i Univerziteta Arizone, donijet će na Zemlju treći uzorak asteroida do sada, daleko najveći, nakon dviju sličnih japanskih misija u zadnjih 13 godina. OSIRIS-REx uzorak je uzeo s asteroida Bennu, otkrivenog 1999., koji prolazi relativno blizu Zemlji svakih šest godina.

Vrijedne informacije

Bennu ima promjer 500 metara i potječe iz ranog razdoblja Sunčevog sistema pa bi mogao dati vrijedne informacije o podrijetlu i razvoju stjenovitih planeta poput Zemlje, a mogao bi čak sadržavati i organske molekule koje su potrebne za nastanak života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.