ŠEF DIPLOMATIJE RUSIJE

Lavrov: Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine u granicama iz 1991. godine

U Deklaraciji o državnom suverenitetu jedna, po nama, od najvažnijih stvari je da će Ukrajina biti nestvrstana zemlja, rekao je Lavrov

Sergej Lavrov. Facebook

H. J. I.

24.9.2023

Na press konferenciji koju je održao u Njujorku u toku zasijedanja Generalne skupštine UN-a, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izrekao je nevjerovatnu stvar, a to je da Rusija priznaje suverenitet Ukrajine u skladu sa Deklaracijom o nezavisnosti iz 1991. godine. Prema tom dokumentu, u sastavu Ukrajine nalaze se sva područja koja su trenutno pod ruskom okupacijom, uključujući Donjecku i Lugansku oblast, kao i poluostrvo Krim.

Tom prilikom Lavrov je spomenuo i uslov pod kojim Rusija priznaje tu suverenost, a to je da Ukrajina ne može pristupiti nijednom vojnom bloku.

- Ako se vratimo u 1991. godinu, mi smo priznali suverenitet Ukrajine na osnovu Deklaracije o državnoj suverenosti (Ukrajine), koju je Ukrajina usvojila kada je napuštala Sovjetski savez. Deklaracija sadrži mnogo dobrih stvari uključujući i to da će oni poštovati prava nacionalnih manjina, da će poštovati korištenje ruskog jezika, kao i jezike drugih naroda, a ruski je direktno spomenut u tekstu. Sve to je uvršteno i u Ustav Ukrajine. Međutim, u Deklaraciji o državnom suverenitetu jedna, po nama, od najvažnijih stvari je da će Ukrajina biti nestvrstana zemlja i da neće ulaziti u bilo koji vojni savez. U skladu s tim, pod tim uslovima mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine - izjavio je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.