NJUJORK

Tramp i sinovi proglašeni krivim: Obmanjivali banke dok su gradili svoje carstvo nekretnina

Leticija Džejms je prošle godine tužila Trampa i njegove odrasle sinove, navodeći široko rasprostranjenu prevaru

Donald Tramp. AP Photo/Alex Brandon, File

H. J. I.

27.9.2023

Njujorški sudija proglasio je Donalda Trampa (Trump) i njegove odrasle sinove odgovornim za prevaru, rekavši da su Trampovi davali lažne finansijske izvještaje otprilike deceniju, piše CNN.

Sudija države Njujork donio je djelimičnu presudu po kratkom postupku njujorškom državnom tužiocu Leticiji Džejms u građanskom postupku protiv Donalda Trampa. 

250 miliona dolara

Odluka sudije Artura F. Engorona prethodi suđenju koje je zakazano za ponedjeljak. Džejms, demokrata, tužila je Trampa i njegove odrasle sinove prošle godine, navodeći široko rasprostranjenu prevaru povezanu sa Trampovom organizacijom i tražeći 250 miliona dolara i profesionalne sankcije.

Engoron je odobrio zahtjev državnog tužioca Leticije Džejms za izricanje presude po skraćenom postupku, utvrdivši da su Tramp, njegovi sinovi i drugi "po zakonu odgovorni za uporna kršenja" zakona Njujorka.

Carstvo nekretnina

On smatra da su finansijski izvještaji koje je Tramp davao zajmodavcima i osiguravačima tokom jedne decenije lažni i rekao je da su više puta bili umiješani u prevare.

Sudija je utvrdio da je Tramp godinama vršio prevaru dok je gradio svoje carstvo nekretnina i da su bivši predsjednik i njegova kompanija obmanjivali banke, osiguravajuće kuće i druge tako što su masovno precjenjivali njegovu imovinu i preuveličavali njegovu neto vrijednost na papirima korištenim za sklapanje poslova i obezbjeđivanje finansiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.