NAPRAVLJEN PROPUST

Trudo se izvinio zbog odavanja počasti ukrajinskom nacističkom veteranu u parlamentu Kanade

Kasnije je objavljeno da je Prva ukrajinska divizija u kojoj se Hunka borio također bila poznata kao 14. Wafen-SS divizija “Galicija”

Džastin Trudo. AP

S. S.

28.9.2023

Premijer Kanade Džastin Trudo (Justin Trudeau) se izvinio javnosti jer je predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta pozdravio ukrajinskog nacističkog veterana kao heroja dok je trajala sjednica kojoj je prisustvovao i Volodimir Zelenski.

Trudo je rekao da mu je posebno žao zbog neprijatne situacije u kojoj se zbog toga našao Zelenski.

- To je bila greška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu - kazao je on.

Trudo je dodao da svi koji su se zatekli na toj sjednici i aplaudirali duboko žale zbog toga, iako su to učinili nesvjesni konteksta. Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota (Anthony) podnio je jučer ostavku nakon ovog događaja.

Neposredno nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao govor u Donjem domu u petak, poslanici kanadskog parlamenta su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku (98), koga je Rota predstavio kao ratnog heroja i borca za nezavisnost Ukrajine. Kasnije je objavljeno da je Prva ukrajinska divizija u kojoj se Hunka borio također bila poznata kao 14. Wafen-SS divizija “Galicija”, dobrovoljačka jedinica, koja je bila pod komandom nacista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.