STRAVIČNA NESREĆA

Tragedija u Nagorno-Karabahu: Broj žrtava eksplozije i požara na benzinskoj pumpi dostigao 170

Hitna akcija spasavanja dok hiljade etničkih Jermena napušta pogođenu enklavu

Eksplozija u Nagorno Karabahu. Anadolija

N. Č.

29.9.2023

U strašnoj tragediji koja potresa Nagorno-Karabah, broj žrtava eksplozije i požara na benzinskoj pumpi u glavnom gradu Stepanakertu porastao je na 170, kako su danas saopštili zvaničnici. Ova užasna nesreća dogodila se u trenutku kada hiljade etničkih Armena bježe iz enklave koju je munjevitom vojnom operacijom zauzeo Azerbejdžan.

Nepoznat uzrok eksplozije

Iako su vlasti brzo reagovale na ovu tragediju, uzrok eksplozije još uvijek nije jasan, ostavljajući građane ovog već pogođenog regiona u strahu i neizvjesnosti. Spasilačke ekipe i dalje neprestano rade na mjestu eksplozije kako bi pružile pomoć i tražile eventualne preživjele, a situacija na terenu se i dalje razvija.

Jedan od dodatnih izazova koji se suočava u ovom tragičnom trenutku je nedostatak medicinskih zaliha u Nagorno-Karabahu. Pomoć povrijeđenima otežana je nedostatkom lijekova i medicinskog osoblja. Zbog ovog problema, prebačeni su određeni broj povrijeđenih na druge lokacije kako bi im se pružila odgovarajuća medicinska njega.

Povećana napetost

Ova strašna nesreća dodatno povećava napetosti i izazove s kojima se suočava Nagorno-Karabah, a međunarodna zajednica prati situaciju s velikom zabrinutošću. Vlasti i humanitarne organizacije ulažu napore da pruže hitnu pomoć i podršku žrtvama, dok istovremeno traje evakuacija civila iz ovog konfliktnog regiona.

Detalji o uzroku eksplozije i dalje se istražuju, a ovaj tragični događaj ostavlja dubok utisak na cijelu međunarodnu zajednicu koja se nada okončanju sukoba i povratku stabilnosti u Nagorno-Karabah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.