REAKCIJE

Brojne osude za napad na Izrael: Ovo je terorizam u svom najodvratnijem obliku, nasilje ništa ne rješavaju

Izrael ima pravo da se brani od takvih gnusnih napada - poručila je Ursula fon der Lejen

Poziv na hitnu deeskalaciju. AP

Z. K.

7.10.2023

Hamas i druge palestinske organizacije rano jutros izvršili su upad u južne dijelove Izraela i granatirali nekoliko lokacija nakon čega su počele pristizati reakcije iz cijelog svijeta.

Odmah prestati

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) poručio je da sa mukom prati vijesti koje dolaze iz Izraela.

- Nedvosmisleno osuđujemo napade Hamasa. Ovo užasno nasilje mora odmah prestati. Terorizam i nasilje ništa ne rješavaju. EU izražava svoju solidarnost sa Izraelom u ovim teškim trenucima - poručio je on.

O posljednjim dešavanjima u Izraelu oglasio se i Viktor Orban, premijer Mađarske.

- Snažno osuđujemo brutalni napad na Izrael i nedvosmisleno podržavamo pravo Izraela na samoodbranu. Želio bih da izrazim saosjećanje i saučešće premijeru Netanjahu (Netanyahu). Naše misli i molitve su sa narodom Izraela u ovim mračnim satima - rekao je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) također je kazala da nedvosmisleno osuđuje napad.

- Nedvosmisleno osuđujem napad koji su teroristi Hamasa izveli na Izrael. To je terorizam u svom najodvratnijem obliku. Izrael ima pravo da se brani od takvih gnusnih napada - poručila je.

Nasilje nad nedužnim ljudima

Stigla je i reakcija iz Hrvatske. Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je poručio na svom X profilu da Hrvatska osuđuje nasilje nad nedužnim ljudima.

- Hrvatska najoštrije osuđuje masovne terorističke napade na Izrael i nasilje nad nedužnim ljudima. Solidarni smo sa Izraelom i pozivamo na hitnu deeskalaciju - napisao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.