USPJESI

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobila je američka ekonomska historičarka Klaudija Goldin

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih nagrada za nauka, književnost i mir Alfreda Nobela, i dodjeljuje se tek od 1969. godine

Dobitnica Nobelove nagrade. AP

Z. K.

9.10.2023

Američka ekonomska historičarka, Klaudija Goldin (Claudia), dobitnica je Nobelove nagrade za ekonomiju.

Tržište rada žena

Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je da nagradu Sveriges Riksbank za ekonomske nauke za 2023. godinu, u znak sjećanja na Alfreda Nobela, dodeli Klaudiji Goldin zato što je, navodi se u saopćenju Nobelovog komiteta na društvenoj mreži X, unaprijedila naše razumijevanje ishoda na tržištu rada žena.

- Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade u oblasti ekonomskih nauka, Klaudija Goldin, pružila je prvi sveobuhvatan prikaz o zaradama žena i njihovom učešću na tržištu rada kroz stoljeća - piše dalje u obrazloženju Komiteta, a prenosi Reuters.

Treća žena

Ističe se i da istraživanje Klaudije Goldin otkriva uzroke promjena rodnog jaza, kao i njegove preostale izvore. Goldinova je, inače, tek treća žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju, nakon Elinor Ostrom 2009. godine i Ester Duflo (Esther) u 2019. godini.

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih nagrada za nauka, književnost i mir Alfreda Nobela, i dodjeljuje se tek od 1969. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.