U POZITIVNOM SMJERU

Posrednici iz Katara pregovaraju o razmjeni Hamasovih talaca za palestinske zatvorenike

Nije poznato koliko tačno izraelskih žena i djece Hamas nudi za razmjenu 36 palestinskih žena i djece

Egipat je zatražio od Izraela da bude suzdržan, a od Hamasa da vodi brigu o taocima kako bi uskoro moglo doći do deeskalacije. Facebook

FENA

9.10.2023

Posrednici iz Katara pregovaraju s Hamasovim prredstavnicima o puštanju otetih izraelskih žena i djece koje Hamas drži u Gazi u zamjenu za 36 palestinskih žena i djece koji se nalaze u izraelskim zatvorima, rekao je izvor upoznat s pregovorima, prenosi AP.

Pregovori, koje Katar vodi u koordinaciji s SAD-om od subote navečer, "odvijaju se u pozitivnom smjeru", rekao je anonimni izvor.

Katar i Egipat u kontaktu sa Hamasom

Ali još nema naznaka pomaka jer se obje strane čvrsto drže svojih pozicija.

Katar je u kontaktu s liderima Hamasa u Dohi i Gazi, rekao je izvor, nakon što je Hamas u subotu napao Izrael iz Gaze, kada su upali u izraelska naselja, pri čemu su ubili više od 700 Izraelaca i pobjegavši sa više desetina talaca.

Nije poznato koliko tačno izraelskih žena i djece Hamas nudi za razmjenu 36 palestinskih žena i djece, rekao je izvor.

Sprečavanje dalje eskalacije

Palestinski predstavnik, upoznat s pregovorima Hamasa i Izraela u prošlosti, rekao je da su Katar i Egipat u kontaktu s Hamasom, ali da intenzitet borbi baca sjenu na potencijalne pomake.

Egipat je u bliskom kontaktu s Izraelom i Hamasom pokušavajući spriječiti dalje eskalaciju borbi i osigurati zaštitu za izraelske taoce, rekla su dva egipatska sigurnosna izvora.

Egipat je zatražio od Izraela da bude suzdržan, a od Hamasa da vodi brigu o taocima kako bi uskoro moglo doći do deeskalacije, iako izraelski napadi na Pojas Gaze otežavaju posredovanje, naveli su egipatski izvori koji su tražili da ostanu neimenovani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.