ANKARA

Erdoan: Turska poziva sve utjecajne aktere da ulože ozbiljne napore za mir na Bliskom istoku

Erdoan je poručio da se mora izbjeći svaki korak koji bi mogao eskalirati tenzije, izazvati još krvoprolića ili pogoršati probleme u regionu

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

10.10.2023

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je sve utjecajne aktere u regiji da ulože ozbiljne napore za mir na Bliskom istoku u jeku eskalacije tenzija između Izraela i Palestine, javlja Anadolu.

- Pozivamo sve utjecajne aktere u regionu da preuzmu odgovornost za uspostavljanje mira, djelujući po principu da nema gubitnika u pravednom miru - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon sastanka s austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom (Nehamer) u Ankari.

Dolijevanje ulja na vatru

Erdoan je poručio da se mora izbjeći svaki korak koji bi mogao eskalirati tenzije, izazvati još krvoprolića ili pogoršati probleme u regionu.

- Dolijevanje ulja na vatru, gađanje civila i civilnih naselja neće koristiti nikome - rekao je Erdoan i pitao gdje su ljudska prava u ovim trenucima kada u Gazi nema opskrbe vodom i strujom.

Ističući kako Turska trenutno ulaže napore da pronađe način kako posredovati između Izraela i Palestine, Erdoan je naglasio da je želja Turske da se sukob što prije okonča.

Turski predsjednik Erdoan je rekao da će o regionalnim temama uskoro odvojeno razgovarati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom (Guterres). Dodao je da nastavlja razgovore i s čelnicima zaljevskih zemalja.

Pristupanje Turske u EU

U kontekstu njegovog današnjeg sastanka s austrijskim kancelarom Nehammerom, Erdoan je kazao da Turska i Austrija žele da unaprijede bilateralne odnose.

Erdoan je kazao i da je Nehamerova posjeta Ankari bila historijska jer je prva na nivou kancelara u protekle 22 godine. Dodao je da od Austrije očekuje bližu saradnju u borbi protiv terorizma.

O procesu pristupanja Turske Evropskoj uniji, Erdoan je kazao da je poznato da je Ankara iskrena u unapređenju njihovih zajedničkih odnosa.

- Integracija Evrope će biti završena tek punopravnim članstvom Turske u Evropskoj uniji. Nećemo prihvatiti nikakvu alternativu osim punopravnog članstva  naglasio je Erdoan.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.