RAT NA BLISKOM ISTOKU

Veliki napad na Izrael iz Libana, Gaza ostala bez struje

Sirene se oglašavaju u svakom gradu na sjeveru, uključujući i Golansku visoravan

Izraelska vojska još uvijek nije saopštila detalje. AP

H. J. I.

11.10.2023

Izraelci na sjeveru zemlje dobili su upozorenje da pobjegnu u skloništa zbog velikog napada dronovima koji su došli iz pravca Libana.

Sirene se oglašavaju u svakom gradu na sjeveru, uključujući i Golansku visoravan.

Prvi izvještaji ukazuju na to da je desetine dronova lansirano iz Libana na Izrael, javlja Jerusalem Post.

Izraelska vojska još uvijek nije saopštila detalje.

Giora Zalc, šef regionalnog vijeća, kaže za vijesti Kanala 12 da neki od aviona koji su se infiltrirali iz Libana prevoze ljude i da stanovnici moraju da potraže sklonište.

- To je ono čega smo se plašili, za šta smo se pripremali - kaže on.

Izraelska vojska je ranije pokrenula uzvratne udare na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, nakon napada protivtenkovskim raketama.

Izrael dobija vladu nacionalnog jedinstva i ratni kabinet

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i opozicioni lider Beni Gantz dogovorili su se da formiraju vanrednu vladu nacionalnog jedinstva. Bit će formiran i "ratni kabinet" – sa Netanjahuom, Gancem i ministrom odbrane zemlje, javlja BBC.

To znači da tokom ratnog perioda "neće biti promovisani prijedlozi zakona ili vladine odluke koje se ne tiču vođenja rata" i da će se sva rukovodstva automatski produžavati tokom ratnog perioda.

Netanjahu je prvo pozvao opozicione lidere - Jaira Lapida i Benija Ganca - da to učine u subotu nakon iznenadnog napada Hamasa.

Upravo objavljena izjava Netanjahua i Ganca, predsjednika Partije nacionalnog jedinstva, glasi:

- Oni su se složili oko uspostavljanja vanredne vlade i kabineta za upravljanje ratom. Bit će osnovan "kabinet ratnog upravljanja" sa tri člana: premijerom, ministrom odbrane i predsjedavajućim Partije nacionalnog jedinstva.

U ratnom kabinetu će biti još dva dodatna zvaničnika koji će služiti kao posmatrači.

- U ime Partije nacionalnog jedinstva, ukupno pet ministara bez portfelja bit će dodato u političko-bezbjednosni kabinet (sa jednim od njih kao posmatračem): Beni Gang, Gideon Saar, Gadi Ajzenkot i još dva ministra. Ovo je za vrijeme trajanja rata - navodi se u saopštenju.

Jedina elektrana u Gazi ostala bez goriva

U Gazi je nestalo električne energije nakon što je jedina elektrana ostala bez goriva.

Nakon Hamasovog napada ovog vikenda, Izrael je proglasio opsadno stanje u Gazi, prekidajući opskrbu električnom energijom, gorivom, hranom, robom i vodom.

To znači da će se ljudi u Gazi oslanjati na generatore za električnu energiju, ako budu imali goriva za njihovo pokretanje.

Stanovnik Gaze Kamal Mašharavi (Mashharawi) razgovarao je s BBC-em iz podrumskog skloništa u kojem se nalazi 45 ljudi.

- Jako je teško jer nemamo vodu, nemamo internet, nemamo struju sada – rekao je on.

Isključenje električne energije u Gazi bacilo je enklavu u tešku zdravstvenu i humanitarnu krizu, rekao je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) za Al Arabiya English, upozoravajući da će nestanci struje pretvoriti bolnice u groblja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.