HISTORIČAR

Jakovina: Treba postaviti pitanje o identitetu Izraela - da li je to židovska država ili ona u kojoj su i Arapi

Historičar Tvrtko Jakovina smatra da se na području Bliskog istoka događa "preslagivanje"

Tvrtko Jakovina. HRT

S. S.

12.10.2023

U subotu je otvoreno još jedno ratno žarište u svijetu, a mrtvi i ranjeni se već broje u hiljadama i u Izraelu i na palestinskim područjima. Sukob je započeo Hamas, sunitska islamistička političko-vojna organizacija koja vlada Pojasom Gaze.

Donedavno je izgledalo kako Izrael i Saudijska Arabija idu prema normalizaciji svojih odnosa i kako bi izralesko-arapski sukob, koji je obilježio svijet praktično od sredine 20. stoljeća, nedugo nakon kraja Drugog svjetskog rata, pa sve do danas, konačno mogao biti priveden kraju. Činilo se da se uz pomoć nekih velikih sila ide prema zaključenju toga sukoba.

Događa se preslagivanje

Historičar Tvrtko Jakovina smatra da se na području Bliskog istoka događa "preslagivanje".

- Moglo bi se činiti da se preslagivanje Bliskog istoka zbiva s jednim velikim potencijalnim događajem koji bi mnoge stvari promijenio. Kako je bliskoistočna nafta već neko vrijeme prestajala biti onako važna kao što je to bila veći dio 20. stoljeća i početkom 21. stoljeća - cijeli Bliski istok zajedno s Izraelom, počeo je gubiti na važnosti Zapadnom svijetu. To više nije imalo onaj naboj niti su ti resursi bili toliko važni kao što je to bilo u vrijeme naftnih kriza 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća, naglasio je Jakovina.

Napomenuo je da ovaj sukob traje duže od Hladnog rata. Neshvatljiva je činjenica, dodaje Jakovina, da je u jednom danu stradalo više Židova nego u vremenu od završetka Drugog svjetskog rata.

Smatra da će Pojas Gaze sasvim sigurno najviše stradati. Ondje živi gotovo 2 miliona ljudi.

Plan UN-a

Plan Ujedinjenih naroda iz 1947. godine predviđao je dvije države na tom prostoru koji je bio do tada britanski protektorat. Međutim, to nikada nije realizirano. Dvadeset godina kasnije Izrael je okupirao palestinska područja.

Jakovina ističe da se može postaviti pitanje o samom identitetu Izraela, kao države. Stvara li se, kao što mnogi u desnim krugovima misle, židovska država ili se pak stvara izraelska država u kojoj su i Arapi, kazao je za HTV Jakovina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.