PROTIV REVIZIONIZMA

Kamberović: Zloupotreba historije mora biti prošlost

Od vlasti traže da škole, ulice i druge javne objekte ne imenuju po onima koji su pozivali na antisemitizam i zločine

Kamberović: Prestati sa zloupotrebom historije. Arhiv

Piše: A. Jamaković / Avaz.ba

16.6.2020

Deklaracija “Odbranimo historiju” rezultat je projekta ''Ko je prvi počeo? - Historičari protiv revizionizma'', a promovirana je u Beogradu. Na ovom dokumentu radio je veliki broj historičara, iz svih država bivše Jugoslavije, a radnu grupu sačinjavali su Božo Repe, Tvrtko Jakovina, Husnija Kamberović i Milivoj Bešlin, dok je na čelu bila profesorica Univerziteta u Beogradu Dubravka Stojanović.

Kamberović: Prestati sa zloupotrebom historije. Arhiv

Naučni metod

vaz“ pojasnio da je jedan od ciljeva da vrijeme zloupotrebe historije postane prošlost.

- Bilo je puno zloupotreba Drugog svjetskog rata. Posebno 90-tih godina, kad su se pripremali ratovi -rekao je Kamberović.

Deklaracijom se od historičara traži da se pridržavaju “najviših standarda u utvrđivanju činjenica i da se bore za primjenu naučnih historiografskih metoda”.

Posebno mjesto u Deklaraciji ima zahtjev upućen lokalnim vlastima da škole, ulice, studentske domove i druge javne objekte ne imenuju po ličnostima koje su tokom Drugog svjetskog rata i u posljednjim ratovima pozivale na etničku mržnju i antisemitizam te bile odgovorne za ratne zločine.

Kamberović kaže da se razgovaralo o konkretnim primjerima poput sudskih odluka da se rehabilitiraju fašisti poput Draže Mihailovića , a spominjao se i primjer naziva škole u Sarajevu po Mustafi Busuladžiću.

Nema opravdanja

- Skandalozno je da istrajavamo na tom nazivu škole. I posljednji nalazi Stejt departmenta govore o tom slučaju. Imamo dovoljno drugih mogućnosti po kojima bismo mogli nazivati škole i trgove, a ne posezati za imenima koja su širila antisemitizam, ali i niz drugih primjera. Nema opravdanja da se istrajava na tom nazivu jer nam više šteti nego što pokazuje da smo neki heroji - pojasnio je Kamberović.

Spriječiti politizaciju

Kamberović kaže da prošlost postaje bojno polje na kome se pripremaju ratovi te smatra da to treba ostaviti historičarima.

- Medije pozivamo da ne koriste neprovjerene informacije i ne daju prostora onim historičarima koji više politiziraju nego što se bave historijom. Iz historije se ne može birati samo ono što nam odgovara - dodao je Kamberović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.