BIVŠI SEKRETAR SAD

Kisindžer o slavljenju napada Hamasa u Berlinu: Previše stranaca je pušteno u Njemačku

Kisindžer je rođen u Njemačkoj, a iselio se iz nje 1938. godine, tokom nacističke vladavine u ovoj zemlji

Henri Kisindžer. Facebook

H. J. I.

13.10.2023

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer (Henry Kissinger) smatra da je slavlje na berlinskim ulicama nakon prošlosedmičnog napada palestinske grupe Hamas na Izrael pokazatelj da je pušteno previše stranaca u Njemačku. 

Obrazložio je zašto smatra da je bila greška dopustiti da veliki broj stranaca naseli Njemačku.

Grupni pritisak

- Bila je velika greška pustiti toliko ljudi potpuno različite kulture, religije i koncepta, jer time se stvara grupni pritisak u državi koja je to dopustila - izjavio je stogodišnji diplomata u intervjuu za njemačku televizijsku kuću Welt TV.

Kisindžer je rođen u Njemačkoj, a iselio se iz nje 1938. godine, tokom nacističke vladavine u ovoj zemlji. Arhitekta je vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država tokom rata u Vijetnamu.

Na pitanje kako vidi slavlje Arapa u Berlinu nakon spomenutog napada, odgovorio je da mu je to bolno. Hamasov napad je nazvao "otvorenim činom agresije" koji "mora biti dočekan nekom kaznom". Napomenuo je na opasnost od eskalacije u ovom dijelu svijeta.

Pravi cilj Hamasa

 -Bliskoistočni sukob ima opasnost od eskalacije i uključivanja drugih država usljed pritiska njihovog javnog mnijenja - izjavio je Kisindžer ukazavši na iskustvo iz Jomkipurskog/Ramazanskog/Oktobarskog rata iz 1973., kada je arapska koalicija predvođena Egiptom i Sirijom napala Izrael.

Smatra da pravi cilj Hamasa i njegovih pristalica može biti samo mobilizacija arapskog svijeta protiv Izraela i skretanje sa puta mirovnih pregovora. Za njega nije isključeno da Izrael djeluje protiv Irana ako bude smatrao da je ova država umiješana u posljednji Hamasov napad.

Konstatovao je da Hamasov napad na Izrael i ruska agresija na Ukrajinu predstavljaju "fundamentalni napad na međunarodni sistem".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.