TUŽITELJ HAŠKOG SUDA

Džefri Najs: Blokada Pojasa Gaze krši međunarodno pravo

Ističe da bi u slučaju mogućeg slučaja pred Međunarodnim kaznenim sudom Hamas morao odgovarati za napad na civile i uzimanje talaca

Džefri Najs. Twitter

H. J. I.

13.10.2023

Tužitelj Haškog suda Džefri Najs (Geoffrey Nice) kazao je da je potpuna blokada Pojasa Gaze protivna je međunarodnom pravu.

Najs naglašava da su pozivi izraelskih vlasti civilima u Gazi da odu kako bi izbjegli patnje tokom vojnih operacija protiv palestinske grupe Hamas neprihvatljivi.

Rješavanje svjetskih problema

- Deportacija ljudi iz njihove domovine je neprihvatljiva, protuzakonita. Također, ovakav postupak polazi od stava da svi stanovnici Gaze na neki način posjeduju mentalne karakteristike onih koji su počinili zločine, a to su očito bili zločini. To jednostavno pokazuje kako naš trenutni politički poredak nije prikladan za pravedno upravljanje i rješavanje svjetskih problema - rekao je Najs.

Prema njegovim riječima, nema apsolutno nikakvog opravdanja za zločine koje je počinio Hamas u početnoj fazi prošlosedmičnih događaja.

- Ali prije toga, nema sumnje da su građani Gaze živjeli u otvorenom zatvoru, s vrlo malo sloboda koje im pripadaju kao građanima svijeta - kaže Najs.

Napad na civile i uzimanje talaca

Ističe da bi u slučaju mogućeg slučaja pred Međunarodnim kaznenim sudom Hamas morao odgovarati za napad na civile i uzimanje talaca, dok bi Izrael morao odgovarati za blokadu Gaze. No, prema njegovim riječima, male su šanse za takav slučaj. Naime, Izrael nije ratificirao akt o osnivanju ovog međunarodnog suda.

- Živimo u čudnom svijetu, gdje se trenutne ocjene, posebno od strane Sjedinjenih Američkih Država, onih u SAD i onih koji podržavaju SAD, donose u situaciji kada Vašington ne priznaje Međunarodni kazneni sud i čini sve da omogućio vlastitim građanima i vojnicima da se nikada ne suoče s ovim sudom. Isto tako i Izrael - kaže Najs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.