SAD JAČAJU PRISUTNOST

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost upozorava na rizik od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa i uključivanje Irana

Bajdenova administracija nastoji uspostaviti ravnotežu i smiriti napetosti u regiji kako bi osigurala stabilnost i sigurnost

Savjetnik za Nacionalnu Bezbjednost Bijele kuće Džejk Salivan. Twitter

N. Č.

15.10.2023

Savjetnik za Nacionalnu Bezbjednost Bijele kuće,  Džejk Salivan (Jake Sullivan), upozorio je danas na rastući rizik od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog mogućeg uključivanja Irana u ovaj sukob.

Odlučna reakcija

Salivan je istakao da je američki predsjednik Džo Bjaden (Joseph Biden) brzo i odlučno reagirao kako bi spriječio daljnju eskalaciju.

- Postoji rizik od eskalacije ovog sukoba, otvaranja drugog fronta na sjeveru, i od uključivanja Irana - izjavio je Salivan u intervjuu za CBC.

Salivan je naglasio da je američka vlada poduzela hitne korake kako bi ojačala svoju prisutnost u regiji. 

To uključuje premještaj američkog nosača aviona u istočni dio Sredozemnog mora i prebacivanje aviona u Persijski zaliv. 

Ovi potezi, prema Salivanu, imaju za cilj poslati "vrlo jasnu poruku odvraćanja" svakoj državi ili akteru koji bi mogli iskoristiti trenutnu situaciju.

Salivan je također dodao da Sjedinjene Američke Države ne mogu isključiti mogućnost da bi Iran mogao direktno sudjelovati u sukobu.

Nepredviđene situacije

- Moramo biti spremni za sve moguće nepredviđene situacije - naglasio je Salivan.

Nedavni razvoj situacije obuhvaća dolazak prve udarne grupe sa nosačem aviona "USS Gerald R. Ford" do obala Izraela ranije ove nedjelje.

Sada je i udarna grupa predvođena nosačem aviona "USS Dwight D. Eisenhower" krenula iz baze Norfolk u američkoj saveznoj državi Virdžiniji prema istočnom Mediteranu, prenosi CNN.

Bajdenova administracija nastoji uspostaviti ravnotežu i smiriti napetosti u regiji kako bi osigurala stabilnost i sigurnost, dok istovremeno upozorava na ozbiljne posljedice moguće eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.