SVE ZBOG SUKOBA

Užas u Čikagu: Dječak (6) iz Palestine ubijen sa 26 uboda vojničkim nožem, majka u teškom stanju

Detektivi su uspjeli utvrditi da su obje žrtve ovog brutalnog napada bile na meti osumnjičenog zbog toga što su muslimani, navodi se

Američka policija (Ilustracija). AP

N. H.

16.10.2023

Policija je uhapsila 71-godišnjeg muškarca iz predgrađa Čikaga zbog sumnje da je usmrtio šestogodišnjeg dječaka i teško ranio njegovu majku (32) zbog sukoba na Bliskom istoku.

Muškarac je navodno priznao da je napao dječaka i ženu zbog toga što su muslimani i kao odgovor na rat između Izraela i Hamasa.

- Detektivi su uspjeli utvrditi da su obje žrtve ovog brutalnog napada bile na meti osumnjičenog zbog toga što su muslimani i zbog tekućeg sukoba na Bliskom istoku – navodi se u saopćenju šerifa okruga Vil objavljenog na društvenim mrežama.

Policajci su pronašli žrtve u subotu kasno ujutro u naselju u kući 65 kilometara od Čikaga.

Dječak, koji je u bolnici proglašen mrtvim, izboden je 26 puta velikim nožem, prema rezultatima obdukcije, a žena je na tijelu imala desetine uboda i ona se nalazi u teškom stanju.

- Osumnjičeni za zločin pronađen je u subotu ispred kuće kako sjedi uspravno na zemlji sa posjekotinom na čelu – saopćila je policija. 

Policija ga je optužila ubistvo prvog stepena i pokušaj ubistva prvog stepena odnosno dvije tačke optužnice za zločine iz mržnje i napad pomoću smrtonosnog oružja.

Vlasti nisu objavile imena preminulih, ali je lokalna kancelarija Savjeta za američko-islamske odnose planirala nedjeljnu konferenciju za novinare sa članom porodice i identifikovala žrtve kao palestinsko-američkog dečaka Vejda Al-Fajuma, koji je nedavno napunio 6 godina i njegovu majku Hanan Šahin.

Majka i sin su dvije godine živjeli u prizemlju kuće, a osumnjičeni im je bio stanodavac.

Žena je suprugu poslala tekstualne poruke koje je dobila od osumnjičenog

- Vi muslimani morate umrijeti – napisao je navodno prije napada.

Ovaj zločin su mnogi nazvali najgorom noćnom morom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.