PEKING

Kina dočekuje predstavnike 130 zemalja na forumu BRI: Dolazi i Putin

Čelnici su u ponedjeljak počeli stizati u Peking, a među njima je i mađarski premijer Viktor Orban

Sve spremno za održavanje foruma. scmp

Z. K.

16.10.2023

Predstavnike 130 zemalja na forumu o svojoj inicijativi Pojas i put (BRI) koji će, vjerovatno, biti zasjenjen ratom između Izraela i Palestine, ugostit će Kina.

Jačanje položaja

Na vrhu popisa gostiju foruma je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je na svom prvom putovanju u Kinu otkako je invazija na Ukrajinu bacila njegov režim u međunarodnu izolaciju zbog čega je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo hapšenje.

Čelnici su u ponedjeljak počeli stizati u Peking, a među njima je i mađarski premijer Viktor Orban, na događaju koji prikazuje globalni doseg BRI-a, projekta predsjednika Kine Si Đinpinga (Xi Jinping).

Dok se Kina nada da će forum pomoći u jačanju njenog položaja vodeće globalne sile, izraelsko kontinuirano bombardovanje Pojasa Gaze, kojim vlada Hamas, vjerovatno će dominirati naslovnicama.

Iznenadni napad

Podsjećamo, Izrael je objavio rat Hamasu nakon što su njegovi borci izveli iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 1.400 ljudi, većinom civila, a druge zarobivši. Gaza je od tada žestoko napadnuta, gdje je mnogo zgrada sravnjeno sa zemljom. Više od milion ljudi napustilo je svoje domove zbog očekivanja da će Izrael uskoro pokrenuti kopnenu ofanzivu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.