TERORISTIČKI NAPAD

U Briselu ubijeno dvoje Šveđana, napadač još u bijegu: Sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja

Osumnjičeni za smrtonosnu pucnjavu je 45-godišnji Tunižanin koji je u novembru 2019. zatražio azil u Belgiji

Napadač je još u bijegu. Twitter

H. J. I.

17.10.2023

Dvije su osobe poginule, a jedna je ranjena u pucnjavi u Briselu, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik belgijskog federalnog tužitelja, dodajući da počinitelj još nije uhapšen.

- Idite kući i ne izlazite dok god se prijetnja ne ukloni - rekao je glasnogovornik Erik fon Dajs (Eric van Duyse). 

Nema dokaza da je počinitelj povezan sa situacijom na Bliskom istoku

Rekao je da nema dokaza da je počinitelj, koji je još u bijegu, na bilo koji način povezan sa situacijom u Izraelu i na Bliskom Istoku. Napad se dogodio nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske, a dvije ubijene osobe švedski su državljani. Treća je žrtva taksist, koji je u pucnjavi ranjen, ali nije životno ugrožen. Kako su prenijeli mediji, počinitelj je nedaleko od Place Sainctelette navodno sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao.

Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu muškarac, vjerojatno počinitelj, rekavši da se zove Abdesalem Al Guilani tvrdi da se bori za Allaha. Belgijski premijer Aleksander de Kro (Alexander de Croo) potvrdio je na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, da su žrtve švedski državljani.

- Upravo sam izrazio iskreno saučešće švedskom premijeru nakon večerašnjeg strašnog napada na švedske državljane u Briselu - objavio je Kro te izrazio saučešće porodicama žrtava i istaknuo da je "borba protiv terorizma zajednička".

Slijediti upute nadležnih

Švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) pozvao je Šveđane u Belgiji da budu oprezni te da prate upute belgijskih vlasti, nakon što su dva Šveđana u ponedjeljak ubijena u Briselu. Svi Šveđani u Belgiji primit će na telefon poruku u kojoj ih se poziva da budu oprezni te da slijede upute belgijskih vlasti, rekao je Kristerson.

Švedski ministar pravosuđa Gunar Stromer (Gunnar Strommer) istaknuo je da je švedska vlada u kontaktu s belgijskim vlastima kako bi dobila što više informacija. 

- Večeras smo primili strašne vijesti iz Brisela. Vladin ured i nadležni intenzivno rade kako bi se dobilo više informacija o onome što se dogodilo - rekao je Stromer.

U Belgiji boravio ilegalno

Osumnjičeni za smrtonosnu pucnjavu u Briselu je 45-godišnji Tunižanin koji je u novembru 2019. zatražio azil u Belgiji. Prema informacijama belgijskih vlasti, najvjerovatnije od 2016. godine živi u toj državi. 

Taj se muškarac našao na radaru policijskih službi kada ga je 2016. strana policijska služba klasificirala kao radikaliziranog i prijavila da želi otići u "zonu sukoba džihada". Ništa konkretno nije učinjeno s tim informacijama jer je takvih izvještaja u to vrijeme bilo mnogo, smatra belgijski ministar pravde Vincent Van Kvikenborn (Quickenborn).

Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i narušavanju državne sigurnosti. Muškarac je navodno osuđen u Tunisu zbog prekršaja iz običajnog prava, a ne zbog terorizma, kako su ranije izvijestili razni mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.