UKRAJINSKI PARLAMENT

Zabranjuje se rad Ukrajinske pravoslavne crkve, optužuje se za povezanost s Moskvom

Druga zastupnica, Irina Heraščenko ocijenila je glasanje historijskim i prvim korakom u micanju "moskovskih svećenika s ukrajinske zemlje"

Ukrajinska pravoslavna crkva - Moskovski partijarhat. AP Photo/David Goldman

S. S.

19.10.2023

Ukrajinski parlament dao je zeleno svjetlo za zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovski patrijarhat, koju Kijev optužuje za saradnju s Rusijom.

Crkva, koja tvrdi da više nije povezana s Ruskom pravoslavnom crkvom, odbacuje optužbe Kijeva i smatra zabranu neustavnom.

Jaroslav Zeležnjak, član parlamenta, napisao je na Telegramu da su zastupnici podržali zakon u prvom čitanju. Zakon još treba proći drugo čitanje i mora ga potpisati predsjednik. Njime bi se zabranulo djelovanje vjerskih organizacija povezanih s centrima moći "u državi koja provodi oružanu agresiju na Ukrajinu". 

Druga zastupnica, Irina Heraščenko ocijenila je glasanje historijskim i prvim korakom u micanju "moskovskih svećenika s ukrajinske zemlje".

Ukrajinske vlasti i brojni građani već godinama smatraju da je Ukrajinska pravoslavna crkva odana Moskvi. Od ruske agresije u februaru 2022., protiv njenih je svećenika podignuto 68 optužnica, uključujući za veleizdaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.