DEJVID PETRAUS

Bivši šef CIA-e: Krene li invazija kopnom, Gaza će postati Mogadišu na steroidima

Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam zapovijedao snagama u nizu velikih urbanih operacija, rekao je

Dejvid Petraus. Twitter

H. J. I.

20.10.2023

Vojna kopnena ofanziva Izraelskih odbrambenih snaga u Pojasu Gaze trajala bi godinama i uključivala bi užasne borbe, rekao je za Politico Dejvid Petraus (David Petraeus), penzionisani general američke vojske koji je služio u Iraku i Afganistanu i bivši šef CIA-e.

Slična situacija

Govoreći nakon brutalnih napada Hamasovih militanata na Izrael, bivši direktor Centralne obavještajne agencije upozorio je da bi nastavak IDF-ove kampanje kopnenom invazijom vrlo brzo mogao postati "Mogadišu na steroidima".

Citirajući incident iz 1993. u kojem su tri američka helikoptera Black Hawk oborena u somalijskoj prijestolnici, što je izazvalo krvave urbane borbe u kojima je poginulo 18 američkih vojnika, Petraus je rekao da će se IDF suočiti sa sličnom situacijom unutar neprijateljskog teritorija ako pokrene kopnenu invaziju.

- Ako je Hamas kreativan u odbrani kao što je bio u onom užasnom napadu, tada ćete vidjeti bombaše samoubice, vidjet ćete improvizirane eksplozivne naprave, bit će zasjeda, mina i urbano okruženje bit će izazov za vojsku - rekao je.

Upozorenje IDF-u

Petraus je rekao da bi njegovo iskustvo vođenja vojske tokom brutalnih protupobunjeničkih kampanja trebalo poslužiti kao upozorenje IDF-u ako nastavi s kopnenom invazijom. 

- Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam zapovijedao snagama u nizu velikih urbanih operacija - rekao je Petraus i dodao:

- Ne možete pobijediti u protupobunjeničkim akcijama za godinu ili dvije. Za njih je obično potrebno desetljeće ili više, kao što smo vidjeli u Iraku i Afganistanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.