PORUKA

SAD i EU nakon samita: Ujedinjeniji smo više nego ikad

Bajden je na početku sastanka rekao da EU i SAD zajednički podržavaju Izrael i Ukrajinu

S održanog samita. ansa

Z. K.

21.10.2023

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) ujedinjene su u krizama, saopćeno je nakon samita u Vašingtonu jučer kojim su dominirale rasprave o ratu Izraela i Hamasa te nastavka podrške Ukrajini, ali nije bilo većih uspjeha u rješavanju trgovinskih sporova SAD-a i Unije.

Ruska invazija

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) primio je predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela (Charles Michel) i predsjednicu Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) u Bijeloj kući, a razgovarali su o ratu Izraela i Hamasa te o osiguranju kontinuirane podrške Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

- Ujedinjeni smo više nego ikad - naglasili su čelnici u zajedničkom saopćenju.

Bajden je na početku sastanka rekao da EU i SAD zajednički podržavaju Izrael i Ukrajinu, kao i da će razgovarati o načinima rješavanja nepoštenog uvoza čelika i aluminija te o kritičnim mineralima.

Izrael se ima pravo braniti

- Ovi sukobi pokazuju potrebu da se s njima zajedno suočimo - rekla je fon der Lejen, inzistirajući na tome da ih "događaji na Bliskom istoku neće odvratiti od nepokolebljive podrške Ukrajini", dok je Mišel poručio da se "Izrael ima pravo braniti, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom".

Na samitu se razgovaralo o trgovinskim sporovima.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.