NA DANAŠNJI DAN

Rođen Pele, najbolji igrač u historiji fudbala

Danas je ponedjeljak, 23. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 69 dana

Pele, najbolji igrač u historiji fudbala. 9news.com.au

I.P./nadanasnjidan.net

23.10.2023

Na današnji dan 1940. godine, rođen je brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento (Nascimento), poznatiji kao Pele, prema nepodijeljenom mišljenju, najbolji igrač u historiji fudbala, kojim ga je 1999. godine proglasila i FIFA. Usto, Međunarodni olimpijski odbor, nakon glasanja provedenog po nacionalnim olimpijskim odborima, u decembru 1999., proglasio ga je jednim od pet najboljih sportista 20. vijeka - ostala četvorica su: atletičar Karl Luis (Carl Lewis), bokser Muhamed Ali (Muhammad), košarkaš Majkl Džordan (Michael Jordan) i plivač Mark Špis (Spitz).

Pele je odrastao u siromaštvu, kao i većina brazilskih fudbalera. Nadimak Pele najvjerovatnije je dobio po portugalskoj riječi pelado, što znači bosonog ili po kolokvijalnom izrazu za dvorište. Otac Peleov također je bio fudbaler poznat pod imenom Dondinjo, ali je zbog povrede morao prekinuti sportsku karijeru.

Najmlađi svjetski šampion

S 11 godina, na preporuku svog učitelja brazilskog fudbalera Valdemara de Brita (Waldemar), Pele je počeo igrati u podmlatku FK Santosa iz Sao Paola, a sa 16 godina Santosov trener ga ubacuje u prvi tim i već na prvoj utakmici Pele postiže gol.

O nadarenom mladiću glasine su se proširile i brazilski selektor Silvio Pirila ga je pozvao na utakmicu protiv Argentine u Rio de Žaneiru, gdje je Pele osvojio navijače pogotkom i atraktivnim potezima. Te godine Pele je za Santos dao 58 pogodaka i dobio poziv za Svjetsko prvenstvo 1958. u Švedskoj. Tada je imao 17 godina i tako postao najmlađi svjetski šampion u fudbalu.

Svojom koordinacijom pokreta i brzinom odskakao je od prosjeka; pretrčao bi 100 metara za 11 sekundi, skakao je 6,5 metara u dalj i 180 centimetara u vis. U karijeri je postigao više od 1.200 golova. Preminuo je 29. decembra 2022. u bolnici u Morumbiju.

42. pr. n. e. - rimski političar Marko Junije Brut, jedan od vođa zavjere u kojoj je 44. prije nove ere ubijen Gaj Julije Cezar, izvršio je samoubistvo.

1789. - rođen srbijanski novinar i publicista Dimitrije Davidović, otac srpske štampe, pisac najliberalnijeg srpskog ustava u 19. vijeku. U Beču je, 1813. godine, pokrenuo "Novine serbske" koje su izlazile devet godina.

1817. - rođen francuski leksikograf i enciklopedista Pjer Atanaz Larus (Pierre Larousse), izdavač "Velikog svjetskog rječnika devetnaestog vijeka" u 17 tomova. Izdavačka kuća "Larus" je poslije njegove smrti, 1875., nastavila izdavanje enciklopedijskih rječnika.

1911. – prvi put upotrijebljen avion u ratu: italijanski pilot poletio je iz Libije da istraži turske linije za vrijeme tursko-italijanskog rata.

1941. – u Tuzli je rođen Nesim Tahirović, bosanskohercegovački slikar. Tokom četrdesetogodišnjeg umjetničkog rada izlagao je na šezdesetak samostalnih i više od stotinu zajedničkih izložbi u zemlji i inozemstvu, a dobitnik je i više nagrada za slikarstvo i scenografiju. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH).

1954. - nakon serije sastanaka u Parizu - SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska su odlučili da okončaju okupaciju Njemačke.

1957. - umro slavni francuski modni kreator Kristijan Dior (Christian Dior).

1958. - ruski pisac Boris Leonidovič Pasternak dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman „Doktor Živago“ koji je postao bestseler na Zapadu, dok u SSSR tada još nije bio objavljen.

1961. - rođen Andoni Zubizareta, španski fudbalski reprezentativac.

1961. - bivšem generalnom sekretaru UN-a Šveđaninu Hjalmaru Agne Dagu Hamaršeldu - koji je pod sumnjivim okolnostima poginuo u avionu u vrijeme kongoanske krize - posthumno je dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

1983. - na Akušerskoj klinici u Zagrebu rođena prva jugoslovenska „beba iz epruvete“.

1986. - umro Edvard Adelbert Dojsi (Edward Doisy), američki biohemičar i nobelovac.

1990. - ukrajinski premijer Vitalij Masol prinuđen da podnese ostavku poslije masovnih studentskih protesta, postavši prvi sovjetski funkcioner tog ranga koji je otišao s vlasti pod pritiskom javnosti.

1998. - Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija su, poslije maratonskih razgovora uz posredovanje SAD, potpisali dugo odgađani takozvani "Vaj bezbjednosni sporazum", kojim je predviđeno ustupanje dijela okupirane teritorije Palestincima u zamjenu za mir.

2001. - Apple izdao prvi iPod.

2003. - Rumunija, Brazil, Alžir, Benin i Filipini izabrani za nove članove Vijeća sigurnosti UN-a.

2003. – preminuo Marko Martinović, hrvatski i bosanskohercegovački pjesnik i novinar.

2013. – u saobraćajnoj nesreći na dionici autoceste A3 kod Sredanaca, u Hrvatskoj, poginula Dolores Lambaša, hrvatska televizijska, filmska i pozorišna glumica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.