"PR KATASTROFA"

Nakon današnjeg obraćanja starice koju je oslobodio Hamas pljušte kritike širom Izraela

Javna televizija Kan javlja da izraelski PR stručnjaci odluku da Lifshitza stave pred kamere nazivaju "pogreškom"

Yocheved Lifshitz na press konferenciji. Anadolija

H. J. I.

24.10.2023

Nakon što je oslobođena Yocheved Lifshitz hvalila svoje otmičare iz Hamasa i kritikovala Izrael na konferenciji za novinare organizovanoj u utorak, širom zemlje pljušte kritike.

Javna televizija Kan javlja da izraelski PR stručnjaci odluku da Lifshitza stave pred kamere nazivaju "pogreškom". Također, primjećuju da međunarodni mediji sada izvještavaju o ljubaznosti Hamasa u brizi za potrebe zarobljenika.

"Propagandna pobjeda za Hamas"

U Israel Hayomu, kolumnist Edi Rotstajn (Eddie Rothstein) intervju naziva propagandnom pobjedom za Hamas.

- Kakva hrabra i prosvijetljena žena, kakvu smo mislili da više ne proizvode u Izraelu, i kakvo nespretno rukovanje događajem. Istina je da ne morate biti stručnjak za odnose s javnošću da znate da ovakvu konferenciju za novinare ne možete imati uživo na TV-u - rekao je.

Nema sumnje da se Lifshitzova izjava mogla bolje obraditi, napisala je reporterka Channela 12 Daphna Liel, koja dodaje da su njeni opisi ipak bili prilično šokantni.

- Svako pri zdravoj pameti trebao bi shvatiti da je liječnička pomoć koju je dobila imala za cilj održati njihove pregovaračke prednosti, a ne iz dobrote njihovih srca - napisala je Liel.

"Vau faktor"

Dejna Vajs (Dana Weiss) nazvala je konferenciju katastrofom, ističući nedostatak državne intervencije u upravljanju njenim pojavljivanjima.

Tal Šnajder (Schnieder) iz ToI-a cilja na bolničkog glasnogovornika koji je ispred kamera stavio Lifshitz, a ne samo članove njene porodice, a zatim se hvalio svojom sposobnošću da dobije "vau faktor" za novinare na Instagramu.

- S profesionalne tačke gledišta, ovo je sramota za bolnicu - napisala je ona.

Bolnica Ichilov odbacila je odgovornost nakon što su mediji i ličnosti konfrenciju opisali kao debakl zbog pozitivnog opisa Hamasa.

- Ichilov je zamoljen da omogući taocu i njenoj porodici i medijima da govore na organiziran i koordiniran način. Podučavanje porodice u pogledu stila i sadržaja poruka nije naša odgovornost, već dužnost službenih zaštitara i PR osoba, koje su bile u izravnom kontaktu s porodicom - poručila je bolnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.