RAZGOVARAO S PAPOM

Erdoan: Rješenje problema na Bliskom istoku je nezavisna Palestina

Istakao je da sve države treba da dignu glas protiv ove humanitarne tragedije

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

26.10.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i papa Franjo razgovarali su u četvrtak telefonom o sukobu između Izraela i palestinske grupe Hamas te o kršenju ljudskih prava. 

Dostignut nivo masakra

Erdoan je, kako je saopćila Direkcija za komunikacije, rekao da su izraelski napadi na Gazu, koji nemaju opravdanje ni u jednom svetom tekstu, dostigli nivo masakra i da je sramotno da međunarodna zajednica zatvara oči pred njima.

Istakao je da sve države treba da dignu glas protiv ove humanitarne tragedije.

U regiji u kojoj se nalaze sveta mjesta triju abrahamskih religija, trajni mir može se postići samo kroz uspostavljanje nezavisne, suverene susjedne palestinske države s glavnim gradom u Istočnom Al-Kudsu/Jerusalemu na temelju granica iz 1967., rekao je Erdoan Papi, navodi se.

Značajni napori

Naglasio je značajne napore Turske da isporuči humanitarnu i medicinsku pomoć Gazi i pozvao sve da aktivno podrže ove napore kako bi se osigurala nesmetana isporuka pomoći nedužnim civilima.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

U izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijeno je 6.546 Palestinaca, među kojima su 2.704 djeteta, 1.584 žene i 364 starije osobe.

S druge strane, u sukobu je poginulo oko 1.400 Izraelaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.