KONTROVERZNA LIČNOST

Video / Napad kišobranom na Tijerija Baudeta čelnika nizozemske krajnje desnice

Incident se dogodio na događaju koji je organizirala konzervativno univerzitetsko udruženje, a napao ga je nepoznati muškarac

Napad kišobranom. Twitter

N. Č.

28.10.2023

Čelnik nizozemske stranke Forum za demokratiju (FVD), Tijeri Baudet (Thierry), postao je meta napada kišobranom tokom svog gostovanja u belgijskom gradu Gentu. Incident se dogodio na događaju koji je organizirala konzervativno univerzitetsko udruženje, a napao ga je nepoznati muškarac.

Sramotan događaj

U videu koji je brzo postao viralan na društvenim mrežama, može se vidjeti kako je napadač nasrnuo na Baudeta i snažno ga udario kišobranom. Belgijski desničarski političar Filip Devinter (Dewinter), koji je prisustvovao događaju, nazvao je incident "sramotom za naše sigurnosne službe."

Napadač je tokom napada vikao na ukrajinskom jeziku: "Ne fašizmu, ne putinizmu!" Baudet je poznat po svojim proruskim stavovima te širenju teorija zavjere, uključujući i one koje tvrde da svijetom upravljaju ljudi reptili.

Napadača, čiji identitet nije još uvijek objavljen, privela je policija nakon napada. Incident je izazvao široku osudu od strane nizozemskih političara različitih političkih struja.

Potpuno neprihvatljivo

Bivši šef EU Green Deala, Frans Timermans (Timmermans), koji se nalazi na listi socijalista-zelenih na nizozemskim izborima u studenom, izjavio je da je potpuno je neprihvatljivo ono što se dogodilo Tijeriju Baudetu, da se nasilje nikada ne smije tolerirati, da sloboda govora mora biti zaštićena, a da počinitelj mora biti krivično gonjen, te kako se nada da je Baudet dobro.

- Klonite se političara. Ono što se dogodilo Tijeriju Baudetu večeras u Gentu potpuno je neprihvatljivo. Protiv ideja političara s kojima se ne slažete borite se riječima, a nikada, nikada nasiljem - poručio je Mark Rutte, nizozemski premijer u odlasku, na društvenim mrežama.

Tijeri Baudet je kontroverzna ličnost i sud ga je 2021. godine proglasio krivim za "stvaranje plodnog tla za antisemitizam" nakon nekoliko objava na društvenim mrežama u kojima je upoređivao vladine mjere protiv koronavirusa s Holokaustom. Također je bio kontroverzan zbog svojih stavova o rusko-ukrajinskom sukobu te izrazitog podršku ruskim vlastima. Prema anketama, podrška Baudetovoj stranci uoči izbora iznosi samo 3 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.