ANTONIO GUTEREŠ

Generalni sekretar UN-a upozorava na pogoršanje stanja u Pojasu Gaze i poziva na prekid vatre

Umjesto hitno potrebne humanitarne pauze koju podržava međunarodna zajednica, Izrael je pojačao svoje vojne operacije

Glavni sekretar UN-a, Antonio Guteres. Anadolija

N. Č.

29.10.2023

Glavni sekretar UN-a, Antonio Gutereš (Guterres), izrazio je duboku zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Pojasu Gaze i hitno pozvao na prekid vatre kako bi se okončala humanitarna katastrofa i krvoproliće. 

Gutereš je također insistirao na bezuslovnom oslobađanju svih talaca koje drži Hamas.

Humanitarna katastrofa

Tokom svoje posjete Nepalu, Gutereš je upozorio da se stanje u Gazi ubrzano pogoršava, a umjesto hitno potrebne humanitarne pauze koju podržava međunarodna zajednica, Izrael je pojačao svoje vojne operacije. Broj civilnih žrtava, kako je istakao, postaje "potpuno neprihvatljiv."

- Svijet svjedoči humanitarnoj katastrofi pred svojim očima - izjavio je Gutereš, naglašavajući da više od dva miliona ljudi u Gazi, izloženih intenzivnom bombardiranju, nema pristup osnovnim potrebama poput hrane, vode, skloništa i medicinske brige.

Hitan prekid vatre

Antonio Gutereš je ponovio svoj apel za hitnim prekidom vatre u humanitarne svrhe, bezuslovnim oslobađanjem svih talaca i omogućavanjem dostave humanitarne pomoći za stanovnike Gaze. 

- Moramo udružiti snage kako bismo okončali noćnu moru za stanovnike Gaze, Izraela i sve pogođene širom svijeta, uključujući i ovdje u Nepalu - dodao je Gutereš, referirajući se na napad Hamasa na izraelski teritorij 7. oktobra u kojem je 10 nepalskih studenata izgubilo živote.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.