BLISKI ISTOK

WHO: Glavni centar za liječenje oboljelih od raka u Pojasu Gaze trenutno ne radi

Bolnica Tursko-palestinskog prijateljstva trenutno je van funkcije zbog nedostatka goriva i zračnih napada

Gebrejesus: Hitno pozivamo na podršku za spašavanje života. Twitter

Anadolija

2.11.2023

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejsus  (Ghebreyesus) izjavio je da bolnica Tursko-palestinskog prijateljstva, jedini centar u kojem se liječe oboljeli od raka u blokiranom Pojasu Gaze, trenutno ne može raditi i pozvao je na hitnu podršku za spašavanje života, javlja Anadolu.

Spašavanje života

Naveo je da je bolnica Tursko-palestinskog prijateljstva, glavni centar za liječenje od raka u Pojasu Gaze, trenutno van funkcije zbog nedostatka goriva i nedavnih zračnih napada u blizini.

- Hitno pozivamo na podršku za spašavanje života - poručio je Ghebreyesus.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva objavilo je da je bolnica prekinula rad zbog izraelskih napada.

U objavi na društvenoj mreži X Ljekara bez granica (MSF), objavljeno je da je na trećem spratu objekta pričinjena velika materijalna šteta zbog napada na bolnicu 30. oktobra.

Brojni napadi

- Bolnica Tursko-palestinskog prijateljstva od danas je prestala pružati usluge zbog nestašice goriva i brojnih napada koji pogađaju ustanovu. Ovo je jedina javna bolnica u Pojasu Gaze u kojoj se mogu liječiti oboljeli od raka, a životi desetina oboljelih od raka sada su ugroženi - objavili su.

Navedeno je i da Izrael i dalje sprečava ulazak goriva potrebnog za opskrbu bolnica u Gazi, a upućen je i poziv da se odmah omogući ulazak vode, hrane, goriva, medicinskih potrepština i dovoljno humanitarne pomoći u blokiranu palestinsku enklavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.