NA DANAŠNJI DAN

Mira Banjac, najveća živa zvijezda regionalnog glumišta, slavi 94. rođendan

Danas je subota, 4. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 57 dana

Mira Banjac. bigportal.ba

I.P./nadanasnjidan.net

4.11.2023

Na današnji dan 1929. godine, rođena je Mira Banjac, srbijanska i jugoslavenska glumica, jedna od najvećih živih zvijezda regionalnog glumišta. Pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu (1950.). 

Uz kraće angažmane u pozorištima u Sremskoj Mitrovici i Narodnom pozorištu u Banjoj Luci radila je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu do 1970. godine, kada je prešla u Beograd i postala članica Ateljea 212.

Glumila žene iz naroda

Likove žena iz naroda, svoja najuspjelija glumačka dostignuća, najčešće je ostvarivala i ostvaruje svojevrsnim humorom. Osim u pozorištu, gdje je dobila brojna priznanja, igrala je i u mnogim televizijskim dramama i serijama, između ostalih, glavnu ulogu u seriji „Marija“ reditelja Stipe Delića, koja se smatra jednom od njenih najboljih uloga. 

Na velikom ekranu ostvarila je više od 300 uloga za pamćenje. Autorica je scenarija kratkometražnog filma „Laku noć Šnjuka“.

1307 - Švajcarska Konfederacija proglasila nezavisnost od Austrije.

1650 - Rođen engleski kralj Vilijam Treći - Oranski, koji je tokom vladavine od 1689. do 1702. učvrstio režim pod dominacijom buržoasko-zemljoposjedničkog parlamenta. Pod njegovom vlašću Engleska je ponovo zauzela Irsku.

1847 - Umro njemački kompozitor i dirigent Feliks Mendelson (Felix Mendelssohn), osnivač Konzervatorija u Lajpcigu, istaknuti predstavnik romantizma. Kao pijanista debitovao je u devetoj godini, u 15. je napisao prvu simfoniju, a u 16. majstorsko djelo - scensku muziku za Šekspirovu (Shakespeare) komediju "San ljetnje noći". Djela: simfonije "Škotska", "Italijanska", uvertira "Hebridi" ili "Fingalova pećina", klavirska kompozicija "Pjesme bez riječi", oratorijumi "Paulus", "Elijas", "Koncert za violinu i orkestar u E-molu", solo pjesme, kamerna muzika.

1890 - U Londonu otvorena prva linija podzemne električne željeznice u svijetu.

1918 - U Prvom svjetskom ratu poginuo engleski pisac Vilfred Oven (Wilfred Owen). Bio je jedan od vodećih pjesnika Prvog svjetskog rata čija je poezija najsnažnija osuda ratnih zvjerstava. Znatno je utjecao na moderne engleske pjesnike.

1922 - U Dolini kraljeva kod Luksora u Egiptu engleski arheolog Hauard Karter (Howard Carter) otkrio grob faraona Tutankamona. U grobu je nađen i veliki broj raznih dragocjenosti, koje se sada nalaze u Egipatskom muzeju u Kairu.

1946 - Osnovana Organizacija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) s ciljem rješavanja problema obrazovanja u zemljama pogođenim Drugim svjetskim ratom.

1956 - Umro srbijanski arheolog Miloje Vasić, jedan od osnivača arheologije u Srbiji, profesor Univerziteta u Beogradu, član SANU-a. Njegovo životno djelo je otkopavanje prahistorijskog naselja Vinča. Objavio je više od stotinu naučnih radova.

1966 - Najveće poplave u historiji Italije pogodile trećinu njene teritorije, a u Firenci je znatno oštećeno kulturno blago, uključujući mnoge freske na zidovima palača i crkava.

1972. - Rođen Luis Filipe Madeira Kaeiro Figo (Caeiro), jedan od najboljih portugalskih fudbalera i reprezentativaca. Igrao je na poziciji veznog igrača, a posljednje četiri sezone svoje igračke karijere bio je član Intera iz Milana.

1985. - Umro Dragoljub Aleksić, akrobata, filmski scenarista, reditelj, producent i glumac. Javno je izvodio nevjerovatne poduhvate: savijanje gvozdene šipke, kidanje lanca zubima, hodanje po žici razapetoj između vrhova zgrada, bez zaštitne mreže... Letio je iznad Kalemegdana, prvi put 21. aprila 1940., ali i ostalih evropskih gradova, držeći se samo zubima za uže ispod avionskog trupa.

2008 - Za predsjednika SAD izabran Barak Obama (Barack), kandidat Demokratske partije, prvi Afroamerikanac na toj funkciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.