TVRDI WFP

U Gazi nestaje hrane, sve je teže doći do hljeba

Jedini operativni mlin u Gazi i dalje ne može da melje pšenicu zbog nedostatka struje i goriva, navela je UN-ova agencija

Gaza: Posljedice strahovitog bombardiranja. Anadolija

E. Ć.

5.11.2023

UN-ova specijalizirana agencija za pružanje pomoći u hrani, Svjetski program za hranu (WFP), procijenio je kako će na nivou radnji trenutne zalihe prehrambenih proizvoda biti dovoljne za još oko pet dana u Gazi.

Iz WFP-a su naveli kako će se trgovci na malo suočiti sa značajnim izazovima prilikom obnavljanja zaliha od veletrgovaca zbog široko rasprostranjenog uništenja, nesigurnosti i nedostatka goriva.

- Pristup hljebu je sve teži. Jedini operativni mlin u Gazi i dalje ne može da melje pšenicu zbog nedostatka struje i goriva. Jedanaest pekara je pogođeno i uništeno od 7. oktobra - saopštila je agencija UN-a.

Samo jedna pekara koju je dogovorila UN-ova agencija i osam drugih u južnim i srednjim područjima povremeno obezbjeđuju hljeb skloništima.

WFP je naveo kako ljudi satima čekaju u pekarama, gdje su izloženi zračnim napadima.

- Distribucija pomoći u hrani interno raseljenim licima u sjevernoj Gazi gotovo je u potpunosti zaustavljena u proteklih nekoliko dana, nakon intenziviranja kopnenih operacija - poručila je UN-ova agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.